Uiteindelijk kwam Flip zo'n achttien jaar geleden bij het MST terecht. Daar leerde hij lezen en schrijven. foto: Marieke van Geelen
Uiteindelijk kwam Flip zo'n achttien jaar geleden bij het MST terecht. Daar leerde hij lezen en schrijven. foto: Marieke van Geelen (Foto: Marieke van Geelen)

'Als je niet kunt lezen, leef je in een andere wereld'

Toen Flip op zijn dertiende van school ging, kon hij niet lezen en schrijven. En Kalid, die kon wel wat hulp gebruiken op de digitale snelweg. Beiden kregen het bij het MST onder de knie.

Door Marieke van Geelen

TILBURG - "Op de lagere school was ik meer in het kolenhok te vinden dan in de klas", vertelt de 67-jarige Flip. "Toen ik dertien was, ben ik van school gegaan. Ik kon niet lezen en schrijven en belandde in de textielfabriek."

Uiteindelijk kwam Flip zo'n achttien jaar geleden bij het MST terecht. Daar leerde hij lezen en schrijven. "Inmiddels kan ik ook al een beetje met een computer overweg. Verder doe ik vrijwilligerswerk. Als ik mensen tegenkom die niet goed kunnen lezen en schrijven, dan probeer ik ze te overtuigen hierheen te komen. Je leeft echt in een andere wereld als je niet kunt lezen en schrijven."

Flip vertelt: "Als ik ergens kom, hoef ik geen smoesjes meer te verzinnen. Ik ben heel blij dat ik tegenwoordig kan lezen en schrijven. Ik schaamde me ervoor dat ik dat niet kon. Nu wil ik zoveel mogelijk mensen die met dit probleem zitten, helpen."

"Laaggeletterden lopen niet te koop met hun problemen, daarom is het belangrijk om alert te zijn", vertelt Bic Driessen, een van de projectleiders bij het MST. "Bij een eerste kennismaking kun je al ontdekken wie niet goed uit de voeten komt in de maatschappij. We beginnen niet altijd gelijk met een taaltest of een intake, soms is het nodig om eerst in contact te komen. Je moet eerst een relatie opbouwen en elkaar vertrouwen. Maar we dagen mensen ook uit om een cursus computervaardigheden te doen."
Omgaan met computers is belangrijk, weet de Marokkaanse Kalid (66). "De maatschappij gaat ervan uit dat je kennis van computers hebt. Als je niet weet hoe je digitaal de weg vindt, krijg je geen huis, geen uitkering, niets. Alle aanvragen gaan digitaal. De computerles helpt mij. Ik heb hier ook taal- en rekenlessen gevolgd."

Kalid is al vijftien jaar een fervent bezoeker van het MST. Hij voelt zich helemaal thuis. "De mensen zijn sociaal. Je kunt hier jezelf zijn. Er wordt niet gediscrimineerd. Iedereen is welkom." Bic vult aan dat Kalid op zijn beurt ook weer helpt, in de huiskamer. "Het draait hier om wederkerigheid. Iedereen helpt elkaar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden