In samenwerking met profs brengen jongeren en ouderen (allen amateurspelers) samen een voorstelling tot stand -Jostijn Ligtvoet Fotografie
In samenwerking met profs brengen jongeren en ouderen (allen amateurspelers) samen een voorstelling tot stand -Jostijn Ligtvoet Fotografie (Jostijn Ligtvoet Fotografie)

'Wie mag er dood?': Het Zuidelijk Toneel

Je hebt het recht om nagenoeg alles zelf te bepalen in het leven. Van het 'kleine' dat je eet vandaag, tot het 'grote' hoe richt ik mijn leven in. En aan het einde daarvan mag je ineens niet zelf bepalen hoe en wanneer het voor je ophoudt.

REGIO - Wanneer is het leven voltooid? Regisseur en theatermaker Bram Jansen waagt zich dit jaar aan dit bijzondere theaterproject. In de voorstelling ´Wie mag er dood?' gaan 16 jongeren en ouderen in gesprek met mensen die dit moment wel zelf willen kiezen. Wat zijn hun wensen en wanneer bepaal je of een leven af of voltooid is? Hoe gaat je omgeving daarmee om? Het gesprek dat wordt gestart naar aanleiding van de wens om zelf het moment van sterven te kiezen vloeit over in een zoektocht naar datgene wat het leven van waarde maakt.

In 'Wie mag er dood?' toont een rijk palet aan gasten ons de complexiteit van het vraagstuk rondom euthanasie en zelfdoding.

Expeditie Theater is het jaarlijks terugkerende educatieproject van Het Zuidelijk Toneel (HZT), waarbij Brabantse jongeren infiltreren bij Het Zuidelijk Toneel om alle ins en outs van het maken van een voorstelling te ervaren. Dat alles onder de begeleiding van de professionals van het gezelschap. Naast de 16 acteurs in de leeftijd van 14 tot 87 jaar is er dit jaar ook een HZT-vlogger die de gebeurtenissen achter de schermen vastlegt.

De regie van Expeditie Theater #8 is in handen van Bram Jansen. Met gesprekken als basis maakte hij in deze editie de voorstelling 'Wie mag er dood?

Hiermee brengt Bram het maatschappelijk debat terug tot een menselijke maat en fungeert het theater als ontmoetingsplek voor mensen met verschillende wensen en opvattingen.


In samenwerking met de professionele makers van Het Zuidelijk Toneel brengen jongeren en ouderen (allen amateurspelers) uit de regio zo samen een complete voorstelling tot stand. Samen doorlopen ze alle facetten die komen kijken bij het maken van een voorstelling met als eindresultaat een voorstelling voor publiek.

´Wie mag er dood?' is te zien op zaterdag 20 & zondag 21 oktober

in het eigen huis van Het Zuidelijk Toneel aan de Ringbaan Oost 8-15 in Tilburg.
Op beide dagen speelt de voorstelling om 16.00 uur en om 19.30 uur.
De entreeprijs is € 5,00. Tickets zijn te koop op de dag zelf aan de kassa van Het Zuidelijk Toneel. Reserveren is wel gewenst en mogelijk via www.hzt.nl/educatie/expeditie-theater-8.
Meer info op www.hzt.nl/educatie/expeditie-theater-8

Meer berichten