Foto:

Column: Jacky Ervaart

Mijn vriend houdt van gamen. En ik hou van (bord)spelletjes spelen. Maar wel alleen maar als ik kan winnen. Daarom speel ik ook nooit van mijn leven meer monopoly. Monopoly heeft namelijk al mijn vriendschappen en familiebanden verpest. Ik word dan opeens een heel bezitterig en hebberig persoon, die dictator over de wereld wil worden en moet alle steden, alle hotels hebben. En als ik dan de gevangenis in moet, word ik net zo woest als wanneer ik in real life zonder reden naar de gevangenis zou moeten. Win ik niet, dan gaat letterlijk het hele bord om. Mijn ouders zijn uiteindelijk gestopt met monopoly kopen nadat ze drie keer een nieuw bord moesten aanschaffen. Ik kan me gewoon niet beheersen als ik verlies. Dan komt de oermens in me naar boven en word ik de iets schattigere en kleinere versie van Donkey Kong.

Mijn vriend is een echte man. Hij houdt zoveel van gamen dat zijn Nintendo het eerste was dat hij uitpakte tijdens de verhuizing. Niet de tafel, het bed of de bank, maar zijn game-apparatuur stond te pronken midden in een lege kamer. Ik heb ook nog nooit zoveel games bij elkaar gezien als de verzameling van mijn vriend. Ik speelde vroeger op de computer van mijn vader - waar je nog een inbelverbinding had - eigenlijk alleen maar Freddy the Fish. Of PutPut, het autootje. Maar dat is natuurlijk kinderspel in vergelijking met alle games waar Afghanistan nagebootst wordt en snipers elkaar om het leven moeten brengen.

Met alle games die mijn vriend heeft meegenomen naar ons appartement, vraag ik me echt af hoe hij nog tijd had voor een leven toen. Ik lachte hem uit met zijn collectie, want “zoveel van iets is toch niet gezond”? Zei de vrouw met 18 paar schoenen. Afgelopen week heeft hij zijn spelletjes weer opgepakt en ik ging met tegenzin op de bank zitten om mee te kijken. Maar spelletjes blijken zo goed in elkaar te zitten dat het net is alsof je naar een film van 8 uur zit te kijken. Toen mijn vriend wilde stoppen omdat hij vierkante oogjes kreeg, heb ik hem overgehaald om toch nog éven door te gaan. Ik ben de addict nu.

Meer berichten