Foto:

Natuurbrand geblust bij oefening luchtmacht

Wandelaars is het natuurgebied De Utrecht worden verrast door twee laagvliegende helikopters. Hun plopgeluiden zweven boven de boomtoppen. De grote Chinook en de kleinere Cougar vliegen af en aan om water op te halen uit de Kieviet en te lossen op een gecontroleerde brand nabij De Flaes.

Een beveiliger op de grond waarschuwt de wandelaars. "U mag daar gerust naar toe maar let op want er komt water naar beneden." De toren aan de rand van De Flaes staat vol met dagjesmensen, brandweerlieden en pers om het lossen van het water op veilige afstand waar te nemen. De Chinook kan in een beurt 7500 liter kwijt uit de zogenaamde Bambi Bucket, de kleinere Cougar lost 2500 liter water. De Flaes is ook een leefgebied van grote groepen ganzen. Ze vliegen een tijdje in wat op een formatie leek met de Cougar mee, maar na enige tijd vlogen ze sneller en weg.

Op 18 oktober was er een grote oefening in natuurgebied De Utrecht in Hilvarenbeek en Reusel-de Mierden. Er woedde zogenaamd een zeer grote natuurbrand waarbij de heli's voor brandblussing werden ingezet. Ze vlogen af en aan om water uit de vijver achter groepsaccommodatie de Kievit in Hilvarenbeek te halen en dit weer te lossen in De Flaes in Reusel-de Mierden. Op de grond staat het ondersteuningsteam in constante communicatie met de heli-teams.Voorafgaande aan de demonstraties kregen zo'n 100 brandweerlui 'In den Bockenreyder' een toelichting en uitleg over brandbestrijding met de genoemde heli's.
In de regio Midden- en West-Brabant werd de brandweer in juni en juli dit jaar 39 keer gealarmeerd voor een natuurbrand. De demonstratie en oefening was er op gericht bij grote natuurbranden (dat waren er in Nederland in juni en juli ruim 2.800) de hulp in te roepen van het landelijke Fire Bucket Operations (FBO)-team en het Defensie Helikopter Commando (DHC) voor blussing met heli's.
Het FBO/DHC is deze zomer bijvoorbeeld ingezet voor bluswerk bij een afvalwerker en een industriepand. In totaal is 2 miljoen liter water gelost.

Door Jan Loonen

Meer berichten