In Tilburg vinden diverse activiteiten plaats in het kader van de 14e Nacht van de Nacht
In Tilburg vinden diverse activiteiten plaats in het kader van de 14e Nacht van de Nacht

Mini-Milieucafé en excursies in Tilburgse Nacht van de Nacht

TILBURG - Natuur- en milieuorganisaties verzorgen in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober voor de 14e keer de Nacht van de Nacht. Dit jaar doet ook Tilburg mee aan het landelijk evenement, met rond de Piushaven onder meer twee excursies en een mini-Milieucafé met milieuwethouder Oscar Dusschooten.

Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor ontzettend veel lichtvervuiling.  Waar je 100 jaar geleden in de stad zelfs nog 'gewoon' de Melkweg kon zien, is deze inmiddels verscholen voor 60% van de Europeanen en zelfs 80% van de Amerikanen. Bovendien werden kunstmatig verlichte gebieden, zoals steden, de afgelopen vijf jaar haast 10% helderder. Intussen groeide ook het totale oppervlak waar we het licht aan laten, met ruim 2% per jaar.

Nacht van de Nacht

Jaarlijks organiseren natuur- en milieuorganisaties – in samenwerking met bedrijven, gemeentes en particulieren - in het hele land activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Tilburg sluit dit jaar aan, met op 27 oktober een boeiend programma vanaf 19.30 uur. Bij Villa De Pastorie, Hoevenseweg 2, telt nachtburgemeester Frans van der Meer af naar het moment dat in De Pastorie en in de omgeving de elektrische verlichting uit gaat.

Excursies

Om 19.45 en 20.45 uur zijn er steeds twee excursies, waaraan gratis deelgenomen kan worden. Frans Post en Mischa Cilessen verzorgen een nachtwandeling waarin nachtvlinders, vleermuizen, kleine zoogdieren en insecten en grote zoogdieren een 'duistere' rol spelen.

Tegelijkertijd vertrekken twee boten met schippers Robert Dölle en Elke Thissen. Zij meren aan bij de kade van Rijkswaterstaat, alwaar de sterrenkijkersclub staat opgesteld met telescopen (tenzij het zwaar bewolkt is). In elke boot is naast de schipper en een artiest plaats voor 11 mensen.

Mini-Milieucafé

Na afloop van de tweede ronde excursies is er om 21.30 uur koffie en thee voor de deelnemers, waarna om 21.45 uur een mini-Milieucafé start. Michel Jehae interviewt daarin milieuwethouder Oscar Dusschooten over hoe Tilburg lichtvervuiling aanpakt. Het wordt een gesprek over bijzondere straatverlichting en andere slimme innovaties.

Om 22.15 uur verzorgt Frans van der Meer de afsluiting van de Nacht van de Nacht, die is georganiseerd door het Milieucafé, Robert Dölle, Gerard Korthout, Marc van Akkeren en Michel Deneef van Villa De Pastorie.

Meer activiteiten in de Nacht van de Nacht vind je op www.nachtvandenacht.nl

Meer berichten