Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik ben veranderd in mijn moeder. Alle dingen die ik als kind irritant aan haar vond, doe ik nu zelf. De verwarming laag zetten want "we stoken niet voor de mussen", tegen mijn (katten)kind schreeuwen dat hij geen rommel moet maken, dweilen en dan boos worden als iemand er doorheen loopt, met mijn vriend naar de supermarkt gaan en tegen hem zeggen dat we geen snoep of chips nodig hebben en blij worden van plantenwinkels (iets met chrysanten en boeketopvulling).

Ik ben echt mijn moeder geworden. Maar waar ik mij altijd het meest aan stoorde, was dat het raam op de badkamer altijd open moest staan, vanwege het ventileren. En als ik ergens niet van hield en niet van houd, dan is het wel douchen in de kou. Ik probeerde vroeger altijd stiekem het raam dicht te doen, maar het stoombad dat dat maakte van de badkamer, verraadde meteen dat ik alles potdicht had. Moest ik daarna altijd naar een lecture van een halfuur luisteren waarom het raam toch écht open moest. Aangezien het nu opeens in één dag hartje winter is geworden, staat het raam één minuut open houden gelijk aan in een vrieskist douchen. Maar nu betaal ik wél zelf voor gas en elektriciteit. En voor alle andere ongemakken die bij een eigen appartement horen. Nu het uit mijn portemonnee komt, wil ik ook opeens het raam open. Want schimmel wegwerken is duurder dan eventjes moeten douchen op de Noordpool.

Ik heb een favoriete supermarkt en ben ook helemaal van slag als ik in een andere winkel mijn boodschappen moet doen, iets waar ik mijn moeder altijd om uitlachte. En laatst kocht ik zelfs aardappelen, ongeschild. Dus niet die aardappelschijfjes die je in de pan flikkert en die na 3 minuten klaar zijn. Aardappelen schillen is tegenwoordig mijn zen-momentje van de dag, dan hoef ik niet na te denken. Alleen maar te schillen.

Ik ben op mijn zesentwintigste een vrouw van vijftig geworden. Over twintig jaar wil ik een traplift en heb ik in plaats van de grijze pitbull die ik nu wil, een wit Maltezer hondje.

Meer berichten