Langgevelboerderij met Vlaamse schuur, bakhuis en waterput in Moerenburg. www.heemkundekringtilburg.nl
Langgevelboerderij met Vlaamse schuur, bakhuis en waterput in Moerenburg. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week Kommerstraat 2

In oorsprong gaat deze boerderij, gemeentelijke monument, wellicht terug tot de 18e eeuw. Onderdelen zijn later aangepast of bijgebouwd. Het hoofdgebouw is na renovatie in gebruik als woonhuis.

De voormalige boerderij heeft links in de voorgevel dichtgezette dubbele staldeuren met een halve laaddeur erboven en stalraampjes. In het woongedeelte rechts is in het bovenlicht van de voordeur later het opschrift ''t Hooge Huys 1832' aangebracht. De zijgevels zijn afgewerkt met een rollaag. De linkerzijgevel heeft dubbele staldeuren met een hooideur erboven en stalramen. Alle ramen hebben luiken en alle muren ankers. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Binnen zijn nog authentieke elementen aanwezig zoals balkenplafonds en een kelder onder een opkamer.

Op het achtererf staat links een imposante Vlaamse schuur met dubbele inrijpoort en schilddak waarop Hollandse pannen op een rieten dek liggen. Nabij de drinkwaterput staat een gerestaureerd rechthoekig bakhuisje met een gaaf bewaarde bakoven waar weer brood en zelfs pizza gebakken wordt. Het ensemble aan de al in 1481 genoemde 'Commerstraet' is typerend voor de vroegere bebouwing van het buitengebied binnen het nog vrij gave cultuurlandschap van Moerenburg.

Meer berichten