Kluun reikte de bokaal uit aan John van Krieken, die volgend jaar niet meer mee mag doen en lid wordt van de jury.
Kluun reikte de bokaal uit aan John van Krieken, die volgend jaar niet meer mee mag doen en lid wordt van de jury. (Foto: )

John van Krieken wint weer dikteej

Raymond van de Klundert, beter bekend als de schrijver Kluun, reikte de Cees Robbentrofee uit aan winnaar John van Krieken. Wilma Robben, dochter van Cees Robben, werd tweede, ze had slechts twee fouten meer dan de winnaar, die volgend jaar niet meer mee mag doen en lid wordt van de jury.

Jan Loonen

TILBURG - Dikteej en Taolbettel 2018 waren te gast in het Factoriumgebouw aan het Koningsplein. De deelnemers aan het dikteej gingen in een aparte ruimte aan de slag. Kluun had het dikteej geschreven.

In de grote zaal streden de teams om de Taolbèttel, nadat het Tilburgs volkslied was ingezet. De Taolbèttel wordt gestreden In vijf rondes, waarin vragen over Tilburg en de Tilburgse Taol de revue passeren. Winnaar van die bèttel werd het team 'Meej Glaans'

Nieuw element was de 'Quukskes Sjellensj', gebakken producten (kuukskes) werden door een jury beoordeeld op smaak en originaliteit. Winnaar werd het team 'Naajtem'.

Voorzitter van de Tilburgse Taol, Tim van der Avoird, was uitermate tevreden over de avond en de opkomst (de grote zaal was goed gevuld). Stadsnieuws nodigde hem uit een ode te schrijven over 25 jaar dikteej.

Ode aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol

Dit is een ode aan wat lang ongeschreven was, aan het Tilburgs gehoord boven en onder het spoor, aan wat bestorven ligt in de monden van Kaajbuuters en Törken.

Een ode aan 25 jaar verhòltjes en pròtjes, juweeltjes van de hand van mensen als Gerard Steijns, Ivo de Wijs, Petra Robben en Kluun, gevuld met gouwe ouwen alskattespaaw. gòlliepaope, oew gemaacht en metnieuwlichterij als èsèmèske, djòp en eejaabeejooklup.

Een ode aan meer dan 600 dicteeschrijvers die een streepje voor hebben, maar die worstelden met stripkes en huudjes, met: "is het nou 'vèèrekes' of 'verèkkes'?", met de hypotheek van nooit een helemaal foutloos dikteej.

Een ode aan het dikteej als zaadje voor zoveel meer woorden te lezen in de diksjenèèr Goedgetòld, het Kuifje-album De Sieraoj van Bianca Castafiore of het kinderboek Harrie den Haon van den Haajkantsebaon, nieuwe oude woorden te leren in de Taolklas, gezongen woorden uit kinderkeeltjes tijdens het liedjesfestival Kènderkwèèk of ontroerende verhòltjes en gedichjes geschreven in Et Schrèèfatteljee.

Maar het is vooral een ode aan het Tilburgs zelf, vaak raaw van buiten, maar altijd zacht van binnen. En aan al die Tilburgers die blijven knaawe, bij wijze van kommuuniekaasie.

Tim van der Avoird,

voorzitter Stichting Tilburgse Taol

Meer berichten