Foto: collectie: E. baron de Jamblinne de Meux.

Jan Pieterse uit Goirle schreef boek over Eerste Wereldoorlog

Jan Pieterse uit Goirle heeft een boek geschreven over de Eerste Wereldoorlog: Niet geraakt, wel getroffen! Grote problemen in het kleine grensdorp Goirle 1914-1918. Hij noemde het zelf een uit de hand lopen hobby, zijn boek over de problemen in Goirle tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Door Jan Loonen

GOIRLE - Jan Pieterse, docent geschiedenis aan het Mill Hill-college Goirle, begon in 2011 aan zijn grootste karwei: het schrijven van het boek 'Niet geraakt, wel getroffen'. Het boek verhaalt over de moeilijkheden die Goirlenaren ondervonden door de inkwartiering van Nederlandse soldaten in het dorp Goirle dat toen in 1914 3500 inwoners telde. Er waren 5000 Nederlandse militairen in Goirle, die de opmars van de Duitsers zouden moeten tegenhouden. In heel Goirle werden slaapverblijven gevorderd, denk aan het klooster van de fraters, het voormalig klooster aan de Bergstraat, ja zelfs café Mozes van toen moest eraan geloven.

Aan de grenzen met België in de provincie Noord-Brabant waren de derde en vierde divisie van het Nederlandse leger paraat. Een ondernemer uit Goirle trof het dat een deel van België was bezet door de Duitsers. Bakker Spapens kon ongehinderd brood bezorgen aan de overkant van de grens. Er moet immers brood op de plank.
Militaire grensbewakers moesten smokkelen voorkomen.
Jan Pieterse: "We hebben het in Nederland vaak over de vluchtelingen, maar moet u zich eens voorstellen dat in die oorlogstijd, toen Nederland 6 miljoen inwoners telde, er 1 miljoen vluchtelingen uit België waren. Eind 1914 mochten Belgen overigens terug naar hun vaderland, maar militairen moesten zich melden, zo niet dan werden ze krijgsgevangen gemaakt. De lokale economie ondervond voor- en nadelen van deze ingekwartierde militairen. Ook het verenigingsleven, bijvoorbeeld de harmonie, leed er onder." Alle wetenswaardigheden uit die tijd heeft hij in 250 bladzijden vastgelegd.

11 november is zijn boek gepresenteerd, tegelijk met de viering van het einde van die oorlog in België. Na de presentatie van zijn boek is het te koop, onder meer bij boekhandel Buitelaar.

Meer berichten