Sinds kort volgt Antjie ook de korte cursus tot taalcoach. "In Wijkcentrum 't Sant hielp ik al een groepje mensen met de Nederlandse taal. Dat vind ik erg leuk om te doen en dat blijkt een talent van me te zijn."
Sinds kort volgt Antjie ook de korte cursus tot taalcoach. "In Wijkcentrum 't Sant hielp ik al een groepje mensen met de Nederlandse taal. Dat vind ik erg leuk om te doen en dat blijkt een talent van me te zijn."

Antjie volgt taallessen: 'Ik heb mijn eigen talent leren kennen'

Antjie heeft zichzelf zien ontpoppen tot een letterlijk en figuurlijk sprekende vrouw. "Vroeger durfde ik niet zo makkelijk mee te praten in een gesprek. Ik voelde mij onzeker. Vaak vroeg ik mij af of ik de juiste woorden gebruikte in een zin. Dat ik nu zelf een extra cursus volg om anderen te helpen met het leren van de Nederlandse taal, maakt me extra dankbaar."

Door Crisje van Leest

TILBURG - Antjie: "Als kind woonde ik op Aruba. Je moet weten dat Nederlands daar een verplicht vak is op school, zoals Engels hier in Nederland een verplicht vak is. Buiten school sprak ik, net als de meeste anderen Papiaments. Nederlands vond ik toen moeilijk."

Toen Antjie na haar middelbareschooltijd op Bonaire kon gaan werken in een kliniek van een dokter, die alleen Nederlands sprak, groeide haar behoefte om de Nederlands taal beter te begrijpen. "De dokter wilde juist wat Papiaments leren. We leerden er beiden van als we met elkaar spraken."

Nadat Antjie 25 jaar geleden verhuisde naar Nederland, wilde zij zich opnieuw verdiepen in de Nederlandse taal. "Als je een taal te weinig spreekt, zakt die weg." Dat deed zij toentertijd vooral door bibliotheken te bezoeken. "Daar begon het eigenlijk mee. Ik had een bibliotheekpas die ik volop gebruikte. Even wat rondsnuffelen of rustig wat lezen. Nog steeds kom ik graag in bibliotheken en lees ik veel."

"Later bood het UWV me de mogelijkheid computerlessen te volgen bij het ROC, School voor Educatie en Inburgering. Daar hoorde ik dat diezelfde school lessen Nederlands geeft. Nu volg ik op dinsdagavond Nederlandse les en op donderdagmiddag computerles bij het ROC. "Mijn familie en vrienden vinden nu dat ik meer praat", zegt Antjie, terwijl ze hartelijk lacht.

Het volgen van de lessen betekent veel voor Antjie. "Ik leer namelijk niet alleen veel over de Nederlandse taal, maar ik leer ook mijzelf beter kennen. Schrijven gaat steeds makkelijker en ik kan ook meer onderwerpen opzoeken waar ik meer van wil weten. En daar praat ik dan weer graag over", zo legt ze lachend uit.

Sinds kort volgt Antjie ook de korte cursus tot taalcoach. "In Wijkcentrum 't Sant hielp ik al een groepje mensen met de Nederlandse taal. Dat vind ik erg leuk om te doen en dat blijkt een talent van me te zijn. Ik leer nu hoe ik dat nóg beter kan doen", vertelt Antjie enthousiast. "En dat vind ik nog het mooiste: ik heb mijn talent leren kennen en daarmee kan ik doorgeven wat ik zelf heb mogen leren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden