Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik weet dat ik als een stokoud en zuur wijf ga klinken nu, maar dat ben ik nu eenmaal ook. Ik sterf als ik niet eens in de zoveel tijd mijn gal spuw. Het is mijn eerste levensbehoefte, naast water, eten en WiFi. Maar ik versta het 'Nederlands' van tegenwoordig niet meer. Het zogenaamde Nederlands uit de top-40 vooral. Na een nummer voor de 41e keer te luisteren, kom ik er namelijk pas achter dat het in mijn moedertaal is gezongen. Ik snap best dat mensen Nederlands niet per se heel romantisch of sexy vinden en dat het niet de charme heeft van het Frans of het temperament van het Spaans, maar álle woorden vervangen door straattaal gaat ook een beetje ver. Hoe moeten al die zure, oude wijven zoals ik nu bij blijven?

In mijn tijd had je nog wereldartiesten als Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy. Nu heten ze Ronnie Flex en Lil' Kleine. Ik klink nu ook écht als het oude wijf dat ik van binnen ben, maar ik word hier gewoon zuur van. Het laatste Nederlandse nummer dat ik luisterde was 'Verleden Tijd' van Lil' Kleine dus en Frenna. Het origineel is van Abel, ook zo'n wereldartiest (met vele, vele hits) uit mijn tijd. En iets dat ik nóg erger vind dan straattaal gebruiken, is het Nederlands verkrachten. Jonge mensen leren nu de tekst " Ik heb de trauma, ik hecht niet meer ik wil spatie, schat beter noem je m'n naam niet" en denken dan dat dat oké is. Dit. Is. Geen. Nederlands. Dit. Is. Niet. Oke.

De jeugd van tegenwoordig - ik ben geen jeugd meer, want op het moment dat je gaat zeiken over de jeugd van tegenwoordig ben je over de datum - groeit op met straattaal. En ik weet dat we altijd straattaal hebben gehad en gebruikt, maar dat ging eigenlijk niet verder dan 'yo' en 'moppie'. Nu hoor ik zinnen als "A niffo, kijk die akka van haar, ik neem haar mee naar osso". Vrije vertaling: hey vriend, kijk haar billen, ik neem haar mee naar huis. Toen iemand akka voor het eerst gebruikte kreeg ik kortsluiting. Wat is een akka? Hoe kom je er aan? Kun je het eten? Kun je het ergens kopen? Kom je er ook weer van af?

Ik heb bij dezen 'Nederlands' als taal van mijn CV gehaald. Dat spreek ik niet meer.

Meer berichten