Dit winkel en woongebouw, een ontwerp van Jan Mulders, is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. www.heemkundekringtilburg.nl
Dit winkel en woongebouw, een ontwerp van Jan Mulders, is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week: Schouwburgring 122-140

TILBURG - Het pand aan Schouwburgring 122-140 is gebouwd in 1963 aan de toen net aangelegde Schouwburgring, op de hoek met de Zomerstraat. Mevrouw Kruijssen van Tuyn was opdrachtgever.

Jan Mulders (1919-1988), in Tilburg vooral bekend vanwege zijn ontwerp van de winkel van Gimbrère in de Heuvelstraat en zijn eigen woonhuis en kantoor aan de Hogeschoollaan nr. 231, ontwierp het indrukwekkende pand in een modernistische stijl: strakke architectuur met veel glas gevat in dunne stalen profielen en met witte tegels als gevelbekleding.

Op de beganegrond bevindt zich achter grote glazen etalagepuien de slaapwinkel van Van Ditvoorst. Daarboven zien we in drie bouwlagen negen appartementen waarvan de borstweringen onder de ramen en de uitspringende balkons bekleed zijn met witte tegel. Een plat dak met royaal dakoverstek dekt het geheel af.

De aangrenzende panden op de Schouwburgring zijn in dezelfde stijl en tijd ontworpen: 144 is een ontwerp van C. van den Beld en 150 is weer architectuur van Jan Mulders. Aan de Zomerstraat grenst het pand aan een door Jan van der Valk ontworpen monumentale stadsvilla.

Rond 1960 is hier brutaal stedenbouwkundig ingegrepen om het centrum voor de auto beter bereikbaar te maken.

Meer berichten