Het bestuur, boven Aldwin van Gils, Henk Baars, Kees van Gestel, Jack Harbers. Onder Mark van Abeelen, Willem van Abeelen, Harrie Wentink.
Het bestuur, boven Aldwin van Gils, Henk Baars, Kees van Gestel, Jack Harbers. Onder Mark van Abeelen, Willem van Abeelen, Harrie Wentink. (Foto: Het bestuur, boven v.l.n.r. Aldwin van Gils, Henk Baars, Kees van Gestel, Jack Harbers. Onder v.l.n.r. Mark van Abeelen, Willem van Abeelen, Harrie Wentink.)

Binnen een halfuur uitverkocht

Het zijn situaties die bij een festival of een concert horen, maar nu dus ook bij de inschrijving voor de Vrijthof tot Vrijthof bike challenge voor het KWF: uitverkocht in een halfuur. Willem van Abeelen, de initiatiefnemer, verloor drie jaar geleden zijn vader. En vorige maand overleed ook de vrouw van zijn broer. "Ik wilde iets kunnen doen. En daarom besloot ik deze mountainbiketocht te organiseren."

door Jacky Eickes

TILBURG - De tocht loopt van het Vrijthof in Maastricht, naar het Vrijthof in Hilvarenbeek via België en is ongeveer 150 kilometer lang. "Op mijn verjaardag vorige week, op 5 november, is de inschrijving geopend. We begonnen met tweehonderd fietsers, maar omdat het inschrijflimiet zó snel vol zat, hebben we besloten er vijfhonderd van te maken." Na die vijfhonderd deelnemers waren er nog steeds een heleboel mensen die graag mee wilden fietsen. "We hebben een reservelijst gemaakt, maar tot nu toe hebben we nog geen enkele afmelding.

We zijn echt overdonderd door deze overweldigende respons, maar we vinden het wel jammer voor de gemotiveerde moutainbiekrs die nét te laat waren met inschrijven. Als deze editie een succes wordt, krijgen ze hopelijk in 2020 een herkansing."

Er zijn veel initiatieven voor het KWF, zoals bijvoorbeeld de Alpe D'Huzes. "Maar voor deze tocht hoef je geen enorme bedragen op te halen van tevoren om mee te mogen doen, het is laagdrempeliger. En veel mensen hebben zoiets wat wij hebben meegemaakt, ook moeten doorstaan en willen daarom graag meedoen. De vreselijke ziekte treft in bijna iedere familie wel iemand. Het behoeft daarom ook geen verdere uitleg hoe belangrijk het is om een bijdrage te kunnen leveren in het onderzoek naar kanker. We hebben in een week tijd al 23 duizend euro opgehaald, dat is ongekend, maar we willen uiteraard nog meer. De volledige opbrengst komt geheel ten goede aan het KWF, dat alle donaties natuurlijk goed kan gebruiken."

Voor de gebroeders Abeelen is het ook een verwerkingsproces. "Ik ben zelf een fanatieke mountainbiker, mijn broer niet. Dit is onderdeel van zijn rouwproces; het gevoel hebben íets te kunnen doen." Er zijn ook een aantal spontane acties onttaan om geld te verdienen en te doneren. "Zo is er een loempia-verkoop en hebben een aantal kinderen cupcakes gemaakt. Oude gsm's worden ingezameld en één deelnemer rijdt in de ochtend op de fiets naar het Vrijthof in Maastricht, waarbij hij meer dan duizend euro ophaalt."

Op 20 april zullen de vijfhonderd deelnemers vertrekken.

Doneren kan nog tot dan op www.vrijthofvrijthof.nl

Meer berichten