Bij groen zien wachtenden de kruikenzeiker met een kruik in zijn hand. Bij rood doet de kruikenzeiker zijn naam eer aan. foto: Frans Vromans
Bij groen zien wachtenden de kruikenzeiker met een kruik in zijn hand. Bij rood doet de kruikenzeiker zijn naam eer aan. foto: Frans Vromans (Foto: Marieke Vromans)

Eerste Kruikenzeiker oversteekplek

De eerste Tilburgse kruikenzeiker oversteekplek is zondag feestelijk onthuld op de hoek van het Piusplein, kruising met de Hoogvensestraat en Piusstraat. De kruikenzeiker verkeerslichten zijn het nieuwste kunstwerk van beeldend kunstenaar en 'stadsdokter' Marieke Vromans.

TILBURG - De wandelende man met de kruik is al ruim een eeuw uit het Tilburgse straatbeeld verdwenen maar komt nu op geheel eigen wijze terug. In totaal krijgt Tilburg 11 'kruikenzeiker verkeerslichten' in en rondom het centrum, maar het kunnen er met hulp van bewoners, bedrijven en verenigingen meer worden. Als het groen is, zien wachtenden een lopende kruikenzeiker met een kruik in zijn hand. Bij rood doet de kruikenzeiker zijn naam eer aan.

Door dit Tilburgs fenomeen op een functionele manier in het dagelijks leven te integreren worden bewoners en bezoekers van de stad nieuwsgierig gemaakt. Het geeft aanleiding om even stil te staan bij Tilburgs erfgoed. Het benadrukt het de eigenheid en eigenwijsheid van de stad en onderscheiden we ons van de landelijke eenvormigheid

Het idee is afkomstig van Irene Vermeulen, de Tilburgse studeerde in Utrecht waar ze sinds 2008 'Nijntje-lichten' hebben. Ze kwam op het idee van het kruikenzeiker verkeerslicht doordat ze een verkeerslicht zag waar een stukje af was en dat leek op een kruikje. En de geuzennaam mag ook buiten de carnavalsdagen met trots gedragen worden vindt ze. Beeldend kunstenaar Marieke Vromans hoorde van het idee en besloot hulp aan te bieden. De Tilburgse ontwierp onder meer 'De Rits' in het Spoorpark, 'Hier leg ik aan' bij de Piushaven en kunstwerk 'Goej Aord' in de Spoorzone.

Bijzonder aan het project is dat alle Tilburgers, bedrijven en verenigingen mede-eigenaar kunnen worden van een kruikenzeiker oversteekplek. 'Mensen maken de stad' vindt Marieke en zij faciliteert met dit project de mogelijkheid om op meer plekken in de stad de aangepaste verkeerslichten toe te passen.

"Stel dat je als straat zo'n licht wil hebben, dan kan dat." Ze roept mensen op zich te verenigen en te melden via de facebookpagina Nie zèèke mar kèèke. In overleg met de gemeente wordt bekeken of het betreffende verkeerslicht aangepast kan worden.

De interventies van Marieke zijn een reactie op de zielloze openbare ruimte en maken iets los bij voorbijgangers. "Ik maak mijn beelden voor mensen, niet de kunst om de kunst maar altijd in relatie tot de omgeving en de mens. Mijn werk is een reactie op de zielloze openbare ruimte. Op straat; daar waar we elkaar ontmoeten en samen leven, juist daar wil ik door middel van mijn werk oproepen tot ontmoeting en naastenliefde. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een prikkelende, verrassende leefomgeving een betrokken samenleving creëert. Ik geloof dat kleine impulsen een groot verschil kunnen maken. Ik noem mijn interventies daarom stedelijke acupunctuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden