Jojo krijgt les van leermeester Sannie Post in de keuken van Broodje Aap & Linke Soep. "Mijn specialiteit is pasteitje en loempia", zegt Jojo. foto: Regine Griep
Jojo krijgt les van leermeester Sannie Post in de keuken van Broodje Aap & Linke Soep. "Mijn specialiteit is pasteitje en loempia", zegt Jojo. foto: Regine Griep (Foto: Regine Griep)

Jojo vindt haar draai bij Broodje Aap & Linke Soep

De liefde bracht Jojo naar Tilburg. Een hele omschakeling, want daarvoor woonde ze in wereldstad Jakarta. Haar familie en een mooie baan bij L'Oreal liet ze achter. Maar Jojo was vastbesloten om snel Nederlands te leren en zo haar draai te vinden in haar nieuwe thuisland.

door Regine Griep

TILBURG - Jojo vertelt: "Mijn man heeft ook roots in Indonesië, maar is geboren en getogen in Nederland. Via een meeting voor L'Oreal in Parijs, reisde ik door naar een vriend in Amsterdam. Daar ontmoette ik mijn man. Er bloeide iets moois op en inmiddels zijn we getrouwd en wonen in Tilburg."

Jojo merkte dat inburgeren best lastig is wanneer je de taal nog niet goed spreekt. Daar wilde ze graag wat aan doen, maar waar te beginnen? "Ik wist niet hoe ik het aan moest pakken. Ik had nog geen netwerk en nog geen vrienden… Zelfs naar de winkel gaan was voor mij al een drempel omdat ik de taal nog niet goed sprak. Mijn man had over De Krachtcentrale 013 gelezen in de krant en zei: dat is goed voor jouw Nederlands en het is ook goed om nieuwe mensen te leren kennen."

Enthousiast begon Jojo aan de training bij De Krachtcentrale: "Ik ben een echte doorzetter maar ik ben ook best ongeduldig. In de training leerde ik om eerst doelen te stellen en planmatig te werken. De trainers Gerda en Marieke hadden veel geduld en stimuleerden me. Ik ontmoette andere mensen en dat gaf mij nieuwe energie. Ik kreeg weer zelfvertrouwen en werd blij van de positieve sfeer! Gerda tipte mij na de training op Broodje Aap & Linke Soep." (Een interculturele cateringservice www.broodjeaaplinkesoep.nl)

"Ik ging er kijken en dacht meteen: ik ga beginnen! Ik kan goed oefenen met de Nederlandse taal, koken én leuke mensen ontmoeten. Ank is mijn Nederlandse taalmaatje, een beetje mijn moeder. Ze helpt me met veel geduld met mijn taal en mijn netwerk. Ik ontmoet veel nieuwe mensen en vind het ontzettend leuk om de gasten te ontvangen!"

In de Krachtcentrale hervond Jojo haar zelfvertrouwen. Bij Broodje Aap & Linke Soep gaat ze nu haar dromen waar maken: "Mijn doelen voor komend jaar zijn: mijn Nederlands verder verbeteren. Binnenkort ga ik een horeca-opleidingstraject volgen en helpt Broodje Aap & Linke Soep mij bij het vinden van een betaalde baan in de horeca."

Jojo geniet van haar werk in de keuken: "Mijn passie is koken. Ik had nog nooit van muhamara en humus gehoord en nu kan ik het zelf maken! Mijn specialiteit is pasteitje en loempia. Dat kunnen de anderen van mij leren. Ik ben heel blij want ik heb nu ook nieuwe vrienden, dat maakt mijn leven in Tilburg zoveel leuker!"

Meer berichten