Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Mijn favoriete tijd van het jaar breekt eindelijk weer aan. Tenminste, na de zomer (want niks overtreft de zon, de zee en zeiken over de hitte) , carnaval (want er is niets leukers dan je verkleden en schminken en je helemaal inleven in je personage, ook al hoeft dat voor carnaval niet, maar hóórt het eigenlijk wel) en de halloweenperiode (want griezelen op de bank, niet meer kunnen slapen en naar pretparken gaan waar killerclowns rondlopen is eigenlijk het állerleukste dat er is). Maar op deze dingen na, is het Sinterklaasfeest en Kerstmis uiteraard wel dé tijd van het jaar. Ik versierde ieder jaar mijn studio en ook nu ontkomt mijn appartement – en daarmee mijn vriend – er niet aan. Ik zet steevast een kerstboom op, die na twee dagen al helemaal gesloopt en uit elkaar getrokken is door mijn kat en koop dan een lelijk, plastic ding. Want je moet natuurlijk altijd een boom hebben, hoe lelijk hij ook is. Bij een gruwelijk, plastic minikerstboompje horen afstotelijke ornamenten. Dit jaar bestaat mijn versiering uit dikke kerstmannen, kitsche cactussen en rendieren en een kerstboompompom (ik wist ook niet dat dit bestond, maar het is méér dan geweldig). Ik vergeet ieder jaar om batterijen te kopen en neem mezelf dat wel altijd voor, maar er is nog nooit een jaar geweest dat ik mijn lampjes of mijn kerstboom aan heb kunnen zetten. Daar ligt nog ruimte voor verbetering.

Mijn vriend en ik zetten ook iedere avond ons schoentje. Wat de druk voor Sinterklaas wel echt enorm opvoert, want iedere dag een suikerklontje of wortel voor Amerigo; daar willen we uiteraard wel iets voor terug. Behalve versieringen en schoentjes zetten, hoort bij deze periode veel eten. Niet alleen mandarijntjes en chocoladeletters (hazelnoot Sinterklaas, dat vind ik de lekkerste. Dan weet u dat alvast), maar natúúrlijk ook gourmetten. En dit jaar spice ik de eettraditie een beetje op, want ik heb nu eindelijk een frietpan. Dus naast de beroemde stukjes bief, kip en shoarma op het gourmetstel, zijn er dit jaar ook gewoon frikandellen, kroketten en kipnuggets.

Daarom zing ik dit jaar: "Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne, we worden zo rond als tonnen, tonnen, tonnen."

Meer berichten




Shopbox