José van Lissum is de 'baas' in de ruilwinkel aan de Korvelseweg 150 a in Tilburg-Zuid.
José van Lissum is de 'baas' in de ruilwinkel aan de Korvelseweg 150 a in Tilburg-Zuid. (Foto: )

Winkelen zonder portemonnee bij José van Ruilwinkel Tilburg

"We ruilen spullen van en voor iedereen," zegt José van Lissum (60), de 'baas' in de ruilwinkel aan de Korvelseweg 150 a in Tilburg-Zuid. "De koffie of thee is hier altijd gratis. We zijn 4 jaar geleden gestart met deze sociale en laagdrempelige plek. We zijn allemaal vrijwilligers en dat zijn er momenteel 12. We zijn gestart dankzij een subsidie van TIWOS."

Door Jan Loonen

TILBURG - Om gebruik te kunnen maken van de ruilwinkel dient men ingeschreven te staan. Bij de inschrijving krijgt men meteen 10 punten op een saldo cadeau zodat men meteen kan shoppen. Tijdens het inschrijven leggen de medewerkers uit hoe het werkt.

"Alles wat je op de fiets mee kunt nemen, zoals kleding, speelgoed, huishoudelijke artikelen, boeken et cetera Ook is het mogelijk om diensten te ruilen. De artikelen die in onze ruilwinkel staan, zijn van goede kwaliteit en worden daarom uitgebreid gecontroleerd bij de innamebalie. Wat je komt brengen moet dus altijd schoon, gestreken, netjes en niet kapot zijn. Om te voorkomen dat er een overvloed is aan dezelfde soort artikelen geldt er een maximum aantal stuks wat je per week kunt inleveren."

Voor kleding gelden vaste punten die je meteen op je saldo krijgt bijgeschreven, voor de overige artikelen wordt in overleg met jou als klant afgesproken hoeveel punten iets waard is. De punten voor alle artikelen (met uitzondering van kleding) worden pas op je saldo bijgeschreven als ze door een andere deelnemer zijn meegenomen. Als er dus sprake is van ruilen.

Het aantal klanten bedraagt momenteel 1280. Het lidmaatschap is nu nog gratis. Er wordt aan een nieuwe opzet gewerkt, die volgend jaar vorm moet krijgen in wijkcentrum De Nieuwe Stede aan de Capucijnerstraat. Dan is het de bedoeling om een lidmaatschap van 15 euro te vragen. "Maar het moet wel laagdrempelig blijven", zegt José. Het sociaal aspect blijft voorop staan. We blijven ons inzetten voor de minima en voor mensen die eenzaam zijn." José wil graag haar dank uitspreken voor het werk van Chris Faro van TIWOS en dat van Ankie van der Sande.

Meer berichten