Ali helpt Jamal met het vertalen van Nederlandse teksten en internetbankieren. Mocht Ali een aanval krijgen dan staat Jamal voor hem klaar. foto: Jan Nieuwstad
Ali helpt Jamal met het vertalen van Nederlandse teksten en internetbankieren. Mocht Ali een aanval krijgen dan staat Jamal voor hem klaar. foto: Jan Nieuwstad (Foto: Jan Nieuwstad)

Ali (40) en Jamal (45) uit Somalië zijn samen redzaam

Ali (40 jaar) en Jamal (45 jaar) komen beiden uit Somalië. Ze hebben ieder een eigen kamer in een huis met nog vier andere mensen. In het huis woont maar een Nederlander.

Door Bic Driessen

TILBURG - Ali is als 14-jarige naar Nederland gekomen. Hij heeft op de HAVO gezeten. Na een ongeluk heeft hij een hersenbeschadiging opgelopen en sindsdien heeft hij last van epileptische aanvallen. Gelukkig heeft hij de aanvallen met medicatie grotendeels onder controle gekregen. Hij kan Nederlands lezen en begrijpen, maar niet goed schrijven.

Jamal heeft in Somalië nooit op school gezeten. Hij heeft vrijstelling voor inburgering gekregen. Hij spreekt en begrijpt nauwelijks Nederlands. Hij is van boerenafkomst, vroeger had hij 50 kamelen en was hij een rijk man.

Ali is via Zuid-Limburg en Engeland in Tilburg terecht gekomen. Jamal is na zijn scheiding uit Rotterdam vertrokken en naar Tilburg verhuisd. Ze kennen elkaar nog uit Somalië. Ali helpt Jamal met het vertalen van Nederlandse teksten en internetbankieren. Mocht Ali een aanval krijgen dan staat Jamal voor hem klaar.

Menss probeert de situatie van de twee mannen structureel aan te pakken. Allerlei praktische zaken, zoals het aanvragen van een DigiD en Meedoenregeling worden georganiseerd. Ze worden ingeschreven als woningzoekenden. Menss wil helpen, maar hen ook uitdagen om aan hun basisvaardigheden te werken. Ze moeten hierin zelfstandiger worden en volgen nu computerlessen en een spreekvaardigheidscursus bij het MST. Ali droomt van een betaalde baan. Hij verstaat goed Nederlands, maar kan vanwege zijn hersenbeschadiging niet goed schrijven en zoekt soms naar woorden. Menss ondersteunt hem met het schrijven van sollicitatiebrieven. Ze gaan aan de slag als vrijwilliger in een project dat zich richt op Somaliërs.

Ali gaat nu regelmatig naar de fitness. Het MST onderzoekt de mogelijkheden om te gaan voetballen, daar leer je veel nieuwe Nederlandse mensen kennen. Jamal wil graag leren zwemmen, hij is bang voor water. Dagelijks komen ze naar het MST voor een cursus, vrijwilligerswerk, om te eten en om mensen te ontmoeten. Bij MST komen zij met Nederlanders in contact.

Ali gaat sparen en hoopt dat zijn toekomstige vrouw naar Nederland kan komen. Hij wil samen met haar een nieuw bestaan opbouwen. Jamal wil over vijf jaar zelf met Nederlandse mensen kunnen praten.

Meer berichten