Het is goed voor de gezelligheid, de houtkachel aan op winterse dagen. Maar is het ook goed voor de gezondheid? (foto: PIXNIO)
Het is goed voor de gezelligheid, de houtkachel aan op winterse dagen. Maar is het ook goed voor de gezondheid? (foto: PIXNIO) (Foto: PIXNIO)

Eco-elite, houtstook en fietsverkeer

In het laatste Milieucafé in het jubileumjaar 2018 wordt donderdag 29 november directeur Frans Rooijers van CE Delft en Kim Lemmens van WonenBreburg de vraag gesteld of groene energie alleen voor de elite is. Dieter Pientka van Stichting Houtrookvrij komt uitleggen waarom houtstook aan banden moet worden gelegd. Verder is er aandacht voor het Zwartboek Fietsverkeer van de PvdA en muziek van Anna Verhoeven.

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - Maatregelen om klimaatverandering te beperken leiden tot meer ongelijkheid. Er schijnt zelfs iets te bestaan als een eco-elite. Tenminste, dat wordt gezegd. Immers: wonen in goed-geïsoleerde huizen levert voordelen op en duurzaamheidmaatregelen zijn niet goedkoop en dus niet voor iedereen betaalbaar.

Klopt het? En als het klopt, kan het anders? Het Milieucafé praat er over met Frans Rooijers, directeur van CE Delft, een vooraanstaand adviesbureau op het gebied van milieu en duurzaamheid, en met Kim Lemmens, coördinator duurzaamheid bij WonenBreburg.

De zomer is nou tocht echt wel voorbij, zo bleek de afgelopen weken. De temperaturen kelderden richting vriespunt en dus werden in heel Tilburg de houtkachels en open haarden maar weer eens aangestoken. Het is lekker knus en bespaart op stookkosten. En het is CO2-neutraal. Toch zijn er mensen die er wel last van hebben. Dieter Pientka van de Stichting Houtrookvrij legt uit waarom hij vindt dat houtstook aan banden moet worden gelegd.

De PvdA is niet tevreden over fietsbeleid in Tilburg. Er is zelfs heus zwartboek fietsverkeer gepresenteerd. PvdA-fractievoorzitter Yusuf Celik gaat hierover in gesprek met Bas van Weegberg van GroenLinks.

De excursie van het Milieucafé naar de Milieustraat Albion was een groot succes, met een groot aantal nieuwsgierige deelnemers. Een kort verslag ervan in Paradox.

Verder komt Saskia Bodelier van 013circles, samen met studente Tess Hofland, vertellen over hoe het gaat met die organisatie. En ook wordt in het café een update gegeven over de Herenboeren, die net als 013circles in het laatste Milieucafé van de partij waren. Hoe staat het met hun plannen?

De muziek wordt verzorgd door Anna Verhoeven. Ooit riep Giel Beelen van 3FM haar uit tot de Nederlandse Birdy. Hetgeen leidde tot een EP 'This Is My Day' met daarop zes verdienstelijke nummers. Qua genre zit het ergens tussen jazz en pop in, dus gaat het niet vervelen. Anna begeleidt zichzelf op piano.

Frans van der Meer en Jeroen de Leijer sluiten de avond af met hun altijd heldere blik op de voorbije avond in hun Environmental Lounge Café.

Het 121e Milieucafé start donderdag 29 november om 20.30 uur in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. De zaal opent om 19.30 uur. De entree bedraagt 3 euro

www.milieucafé.nl

Meer berichten