Deze villa, een ontwerp van Jan en Eduard van der Valk, is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument.
Deze villa, een ontwerp van Jan en Eduard van der Valk, is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. (Foto: )

MoNUment van de week Bredaseweg 394

Het woonhuis aan Bredaseweg 394 is in 1950 gebouwd voor Tony Caspanni en Miep Ganzenboom onder architectuur van Jan en vooral Eduard van der Valk. Jan had inmiddels de leeftijd van 77 bereikt en liet aan zoon Eduard veel van het ontwerpwerk over.

Caspanni was een van de directeuren van de textielfabriek M.van Beurden - Van Moll, die aan de Leo XIII-straat wollen dekens produceerde. Tony Caspanni had een plezierboot wat mogelijk de naam van het huis, 't Ankertje, verklaart. Een broer van Tony was getrouwd met een dochter van Jan van der Valk wat wellicht de architectkeuze verklaart.

Het huis is tweelaags gebouwd met links een eenlaagse aanbouw. De zadeldaken zijn gedekt met leien, de bakstenen gevels zijn wit geschilderd. Er gebeurt veel in de voorgevel: een getoogd raam, rechte ramen, een getoogde voordeur, een torentje, ramen met glas-in-lood, stalen ramen, houten luiken en een spannende gevellantaarn.

Het huis is gebouwd op de plaats waar vroeger Café De Vier Winden heeft gestaan dat aan het begin van de oorlog door bommen is weggevaagd. Dit café lag aan de Schaapstraat, de huidige Vierwindenlaan, en aan het Bels Lijntje dat hier toen nog de Bredaseweg kruiste.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten