Foto: Jasper Schoonhoven

Drie duidelijke conclusies laatste Milieucafé in jubileumjaar

Schone houtstook bestaat niet, energietranstie moet worden gekoppeld aan armoedebeleid en de fiets moet de nieuwe heilige koe worden. Dat zijn de voornaamste conclusies die afgelopen week zijn getrokken in Paradox tijdens het laatste, uitstekend bezochte Milieucafé van 2018.

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - Een flink aantal van de om en nabij de 120 bezoekers liet weten over een houtkachel, open haard of palletkachel te beschikken. Dieter Piëntka van stichting Houtrookvrij maakte samen met Milieucafé-deskundige Lucia Kleinegris duidelijk dat houtstook een serieuze vervuiler is. Piëntka: "Landelijk is 12% van de fijnstofuitstoot afkomstig van houtstook. Met name in dorpen en steden ligt dat flink hoger, tot wel 45%."

Wat het advies van Piëntka en Kleinegris is voor de aanpak van houtstook? "De eerste stap is eerlijke en transparante voorlichting. Mensen moeten zich gaan realiseren dat schone houtstook niet bestaat. Filters kunnen zeker helpen, maar zelfs de beste filters geven geen totaaloplossing."

Jolanda Helversteijn en Tess Hofland vertelden over het succes van de pop-upwinkel van 013circles. Dat initiatief heeft een vervolg gekregen tot en met 21 december, maar Helversteijn sprak de wens uit dat het nog verder verlengd kan worden, zodat de huidige ROC-studenten hun stage in elk geval kunnen afmaken.

Frans Rooijer, directeur van het vooraanstaande milieuadviesbureau CE Delft ging in op de vraag vanuit het Milieucafé of de maatregelen om de klimaatveranderingen te beperken niet alleen voor de welgestelden zijn, in plaats van voor degenen die er het meest aan hebben, de lagere inkomens.

"De laagste inkomens dreigen nu veel meer belast te worden, relatief en absoluut, voor de energietransitie. En het kan echt anders. Er moet gezorgd worden voor een regeling voor degenen die het niet kunnen dragen. Met andere woorden: koppel de energietransitie aan het armoedebeleid."

"Ik denk bijvoorbeeld dat er een goede oplossing is voor het gebrek aan geld bij de woningcorporaties voor verduurzaming van hun woningen. Als de landelijke verhuurdersheffing wordt verlaagd, dan kan dat geld door de corporaties in verduurzaming gestoken worden."

Tilburg doet het best al goed op gebied van afvalscheiding, zo vertelde oppervuilnisman Piet van Oirschot naar aanleiding van de excursie van het Milieucafé aan de Milieustraat

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden