Sharon weet hoe het is om je te schamen en je dom te voelen. "Op de basisschool hoefde ik geen Citotoets te doen. 'Je niveau is toch te laag', kreeg ik te horen."
Sharon weet hoe het is om je te schamen en je dom te voelen. "Op de basisschool hoefde ik geen Citotoets te doen. 'Je niveau is toch te laag', kreeg ik te horen." (Foto: )

Sharon gaat voor haar droom: 'Ik wil mijn angst overwinnen'

De 22-jarige Sharon Leijten had een dringende vraag. Ze stapte ermee naar het Taalhuis in wijkcentrum Spijkerbeemden in Tilburg-Zuid. "Ik heb binnenkort examen maar weet niet hoe ik het moet halen. Kunnen jullie helpen?"

Door Marianne van Zutphen

TILBURG - Sharon weet hoe het is om je te schamen en je dom te voelen. Openhartig vertelt ze: "Op de basisschool hoefde ik geen Citotoets te doen. 'Je niveau is toch te laag', kreeg ik te horen. Als iemand zegt dat je iets niet kunt, geef je de moed op."

Op de middelbare school ging het gelukkig beter. Via de topklas haalde ze niveau 2. "Daar geloofden ze wel in mij", zegt Sharon. "Het helpt enorm als iemand je zegt dat je het wel kunt."

Inmiddels is Sharon moeder geworden. Dat helpt haar ook om weer aan haar toekomst te werken: ze wil verzorgende worden, op niveau 3. Het examen dat daarvoor nodig is, haalde ze eerder niet. Dus klopte ze aan bij het Taalhuis aan de Don Sartostraat.

Via het Taalhuis kwam ze bij ROC Tilburg, School voor Educatie en Inburgering terecht. Sharon: "Ik wil de opleiding graag halen maar heb moeite met rekenen en Nederlands. Bij het ROC hielpen ze me daarbij. De juf gaf me tips, steunde me en liet me zien wat ik kan."

Met succes: ze haalde het examen. Nu wil ze haar droom echt waarmaken en verzorgende worden. "Ik wil mijn angst overwinnen, niet meer bang zijn dat ik het niet kan." Bij het ROC volgt ze daarom nu taal- en rekenlessen. Daar is ze erg over te spreken. "Ik heb leuke klasgenoten. Ze slepen je er doorheen als dat nodig is en het is gewoon kei gezellig. We werken in groepjes maar ook alleen: wat voor jou fijn is. Ik merk echt vooruitgang. Eerst had ik moeite met begrijpend lezen, nu kom ik makkelijker tot een oplossing."

Sharon is blij dat ze naar het Taalhuis is gestapt. "Ik baalde van dat examen. Waarom kan ik het nou niet? Het is mooi dat er dan een oplossing is en dat je de kans krijgt. Die moet je met beide handen aangrijpen!"

Ze heeft dan ook maar één boodschap voor mensen die moeite hebben met taal, lezen, schrijven of de computer: "Geef je droom niet op, vecht voor wat je wilt. Je hoeft je niet te schamen, je vraagt alleen maar hulp om je droom waar te maken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden