De Gasthuisstraat anno 1910 en anno 2018. Naast iedere historische foto in het boek is er een recente foto geplaatst.
De Gasthuisstraat anno 1910 en anno 2018. Naast iedere historische foto in het boek is er een recente foto geplaatst. (Foto: )

Fotoboek 'Tilburg toen en nu'

Tilburg kent al een lange traditie van fotoboeken, waarvan er vele werden samengesteld door Ronald Peeters. Nu is er in de reeks 'In Tilburg' weer een prachtig fotoboek van zijn hand verschenen: 'Tilburg toen en nu. Hoe een stad verandert'.

TILBURG - Vele tienduizenden foto's van het Tilburgse stadsbeeld zijn bewaard gebleven in archieven en particuliere collecties. De oudste topografische foto's dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Vooral door de intrede van de ansichtkaart, voor Tilburg omstreeks 1900, raakte het maken van foto's van straatbeelden in de mode en werden ze voor een groot publiek bereikbaar. Op de oudste foto's wordt er in de straten nog geposeerd door het nieuwsgierige publiek. Een fotograaf was een niet alledaagse verschijning en de sluitertijden waren nog lang.

Al die foto's laten een historisch beeld zien van de stad zoals die er ooit uitzag, en zoals die soms ingrijpend veranderde door stedenbouwkundige ingrepen, sloop, nieuwbouw en aanleg van wegen. In het boek wordt door fotograaf Han van Meegeren een stadswandeling door Tilburg gemaakt anno 2018. Naast iedere historische foto is er een recente foto geplaatst die vanuit (nagenoeg) dezelfde positie is gemaakt. De lezer kan zelf de overeenkomsten en de verschillen zoeken. Het boek is vanaf 17 november verkrijgbaar in de boekhandel, of via:

www.boekenfabriek.nl

Meer berichten