Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Voor kinderen en positievelingen is dat het mooiste weerfenomeen dat voor kan komen. Voor mij is het mijn grootste nachtmerrie. Het enige weertype dat ik kan handelen is 'brandende zon'. Zaterdag om exact middernacht kwam het met bakken uit de lucht, terwijl ik in de kroeg stond. Dan weet je dat je er wel doorheen móet en dat je jezelf niet als een burrito in een dekentje kunt rollen om door het raam te kijken, gelukkig te zijn en te denken: ik hoef niet naar buiten.

Ik hou niet van sneeuw om meerdere redenen. De eerste is dat mutsen mij niet staan. Ik heb daar een te klein of een te raar gevormd hoofd voor. Ik lijk dan op een aliëntje. De tweede is dat mijn lichaam en mijn mentale gesteldheid niet gemaakt zijn voor kou. Ik heb het dus al koud bij vijftien graden in de plus. Dan haal ik mijn winterjas uit de kast. Bij graden in de min ga ik een ijsbeer schieten en villen, om zijn huid om me heen te slaan. De derde reden is dat ik niet kan fietsen in de sneeuw. Ik snap gewoon niet wanneer en op welk punt een fiets gaat glijden of slippen. Dus neem ik altijd het zekere voor het onzekere en ga schuifelend met mijn fiets aan de hand door de straten, voordat ik met mijn neus in de witte ellende lig. En iedereen weet dat vrouwen niet van lopen of wandelen houden; ik zou nog een taxi pakken voor drie minuten lopen als het kon. Of gewoon thuisblijven als ik zou moeten lopen. En de laatste reden: mijn haar. Van regen wordt mijn haar een redelijke pluizenbol, maar van sneeuw wordt het een complete suikerspin. Daarnaast blijven de sneeuwvlokken ook aan mijn wimpers hangen en ook al noemt make-up zich 'waterproof', geen enkele mascara is bestand tegen sneeuw. En voor de mannen die dit lezen: mascara is zwart. Wanneer dat uitloopt ben je kansloos in het leven. Dat valt niet te maskeren. Dus loop ik er na twee minuten in de sneeuw al bij als een uitgelopen panda met een suikerspin op z'n hoofd.

Lang verhaal kort: ik ga in winterslaap en zodra de zon weer begint te schijnen kom ik eruit. Na sneeuw, komt zonneschijn, toch?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden