Foto: Francesco Fratto

Stranger than Paranoia in Paradox

Voor de 26ste editie van het Stranger than Paranoia Festival weet programmeur Paul van Kemenade diverse muziekstijlen naast elkaar te brengen op één podium. Het kleinschalige festival vind dit jaar plaats in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Op het festival presenteert altist Paul van Kemenade zijn nieuwe LP/CD met de gelijknamige titel Stranger than Paranoia.

TILBURG - Elk jaar schuift Stranger than Paranoia het vergrootglas over de kaart van de wereld, om in te zoomen op internationale muziek. Zo waren er in 2017 groepen uit China, Verenigde Staten, Italië en Rusland. Op de 26ste editie zijn er twee avonden speciaal gewijd aan Polen en Italië.

Het programma van Stranger than Paranoia 2018 begint op 23 december met de openingsavond in Paradox Tilburg. Het soulvolle Hammond Sandwich, cellist Boris Andrianov en de jonge honden (met invloeden van Snarky Puppy) van De Raad van Toezicht luisteren de eerste avond op.

Tijdens de openingsavond wordt het nieuwe album van altist Paul van Kemenade gepresenteerd. Op deze nieuwe release speelt Van Kemenade in diverse bezettingen onder anderen met Cappella Pratensis, Eric Vaarzon Morel, Hammond Sandwich, Three Horns And A Bass & Simone Sou, met Mariá Portugal, met Wiro Mahieu, met Budha Building.

27 december in Paradox Tilburg staat in het teken van de Italiaanse avond met Nicola Fazzini's XY Quartet, een band die Italiaanse jazz speelt. Pianist/accordeonist Antonello Salis wordt door zijn intense manier van spelen gezien als fenomenaal en meesterlijk. Als laatste speelt Francesco Diodati's Quintet 'Yellow Squeeds', zijn album Flow.

28 december staat in het teken van de Poolse avond in Paradox Tilburg. Polen ligt dichter bij Nederland dan Spanje, maar in cultuurhistorisch opzicht veel verder weg. De Poolse muziekscène kent veel originele artiesten van eigen bodem. Het in Polen beroemde Laboratorium Quintet komt speciaal voor STP-festival naar Nederland voor een reünie. De in 1972 opgerichte band speelde stadions vol met haar combinatie van jazzrock en fusion. Daarnaast op het programma: Grzegorz Kamas Formula, jazz-vocalist, en de pianist Kryszstof Kobylinski die bekend is om zijn eigenzinnigheid en neoklassieke inslag.

De afsluitende avond, eveneens in Paradox Tilburg, is op 29 december met de combinatie van het renaissance-ensemble Cappella Pratensis met de Tilburgse Sanne Rambags. Tenorsaxofonist Gerd Dudek, beïnvloed door een van s'werelds grootste saxofonisten en pionier John Coltrane komt met pianist Stefan Heidtman. Het 18-koppige bigband Jazz Orchestra of the Concertgebouw sluit de 26ste editie van Stranger than Paranoia in stijl af.

Kaarten voor alle vier de avonden zijn te bestellen via: Paradoxtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden