Er wordt een geschikt klusmaatje gezocht. Zo werkt Lars (25) vaak samen met de doorgewinterde Charles (62). foto: Hans Peters
Er wordt een geschikt klusmaatje gezocht. Zo werkt Lars (25) vaak samen met de doorgewinterde Charles (62). foto: Hans Peters (Foto: Hans Peters)

'Je zo gezien en gewaardeerd te voelen is voor ons pure winst'

Tuinonderhoud, een lamp ophangen, een vloer leggen of een verhuizing, vrijwilligers van Beter Groenewoud steken hun handjes uit de mouwen en dragen bij aan de leefbaarheid.

Door Betty Montulet

TILBURG - Sinds 2012 kunnen wijkbewoners een beroep doen op de klussendienst. Dat zijn vooral ouderen, mensen met geldgebrek of een beperking. De klussers zelf zijn vaak gepensioneerden, mensen in een re-integratietraject, uitkeringsgerechtigden of schoolverlaters.

Lars (25) is zo'n schoolverlater: "Ik zit sinds kort in het re-integratietraject van de gemeente. Nadat ik de HAVO voor gezien hield kwam ik terecht bij Willem II als materiaalman. En bracht ik de post rond bij de universiteit. Maar daarna zat ik thuis. Te balen dat ik niet verder ben gegaan met school."

Lars werd doorverwezen naar Beter Groenewoud: "Vaak denk ik: wat komt er vandaag weer op mijn pad? Vanochtend stond ik nog in de tuin van een oudere mevrouw, die had tranen van dankbaarheid in haar ogen omdat het er eindelijk weer netjes uitzag en vorige week bouwden we voor een klein menneke een speelkamer zodat hij zijn vriendjes weer kon uitnodigen thuis."

Verder wordt hij begeleid bij zijn beroepskeuze. "Misschien als hovenier of in de bouw. Ik blijk goed te zijn met mijn handen. Maar ik kan ook een zorgopleiding gaan doen. Want met mensen werken is wel iets voor mij, heb ik ontdekt."

Beter Groenewoud is maatwerk. De klussen moeten passen bij iemands talent, ambitie of passie. Daarnaast wordt er een geschikt klusmaatje gezocht. Zo werkt Lars vaak samen met de doorgewinterde Charles (62). Deze raakte zwaar depressief na ontslag en daaropvolgende scheiding.

Hij werd opgenomen maar vond de weg terug: "En dat komt vooral door Beter Groenewoud waar ik nu drie jaar bezig ben. Ik werd doorgestuurd voor meer sociale contacten en dat werkte. Het voelt zo goed om iets te doen voor kwetsbare mensen, al snap ik wel dat de drempel om iets te vragen hoog is. Je komt schrijnende gevallen tegen, zeker, mensen die zwaar ziek zijn en hulpbehoevend maar het is ook heel vaak lachen hoor, ben ik aan het schilderen krijg ik een emmer latex over me heen. Dat is vooral leuk voor de anderen natuurlijk."

Charles denkt niet dat hij een reguliere baan nog aankan. "Hier kan ik mijn eigen tempo bepalen. Ik heb veel geleerd en contacten opgedaan. En als vrijwilliger worden we gezien en gewaardeerd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden