Deze voormalige pastorie werd gebouwd in 1948 naar een ontwerp van Jos. Bedaux.
Deze voormalige pastorie werd gebouwd in 1948 naar een ontwerp van Jos. Bedaux. (Foto: )

MoNUment van de week Fatimastraat 28

Achter deze gevel aan Fatimastraat 28 bedacht bouwpastoor Van der Velden van de Parochie 't Leypark samen met zijn architect Bedaux de plannen voor de nieuwe naoorlogse wijk Fatima. Op een groot terrein aan toen nog de rand van de stad zouden rond de kerk en deze pastorie een bejaardenpension, een kleuterschool, een meisjes- en een jongensschool en later ook een verpleeghuis gebouwd worden. De kerk die links naast de pastorie stond is in 1990 gesloopt, de toren en de pastorie zijn behouden. De pastorie is verbouwd voor kamerbewoning. De gevels zijn intact gelaten, de ramen hebben hun meerruits indeling verloren maar hebben aan isolatie gewonnen. Aan de achterzijde bevindt zich een fraai smeedijzeren balkon dat gedragen wordt door betonnen zuilen.

Links van de pastorie zien we een poortje waarachter vroeger een doorgang was van pastorie naar kerk. Deze poort heeft een bekroning die ontleend is aan voorbeelden uit de Hollandse renaissance. Achter dit poortje is nog de toren te zien die tegen de kerk aan gebouwd was.

De toren heeft een tentdak met uivormige torenhelm, bekleed met leien. Het zadeldak van de pastorie heeft een pannendak. Het pand is onlangs gemeentelijk monument geworden.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden