Dit kantoorgebouw met confectieatelier werd gebouwd in 1949 naar een ontwerp van Jos. Bedaux. www.heemkundekringtilburg.nl
Dit kantoorgebouw met confectieatelier werd gebouwd in 1949 naar een ontwerp van Jos. Bedaux. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week Gasthuisring 52

TILBURG - Tegen de grootstedelijke verdrukking van de omgeving heeft dit pand aan Gasthuisring 52 nog steeds standgehouden. Het zal zijn plaats blijven houden nu het onlangs gemeentelijk monument is geworden. Het gebouw is een voorbeeld van de theatrale architectuur van Bedaux. Het kantoor is ondiep gehouden waardoor er een relatief hoge voorgevel kon ontstaan. We zien de overgang van de romantische naar de classicistische Bedaux: de krullen die de zijgevels bekronen tegenover de strakke symmetrische plechtstatigheid van de voorgevel. Het pand, gebouwd in opdracht van K. Ackermans, bestaat uit een kantoorgebouw aan de straat en daarachter een eenlaags confectieatelier en magazijn. Het kantoor is gebouwd in twee lagen onder een met leien gedekt zadeldak. De voorgevel heeft een classisistische lijstgevel met driehoekig fronton. De vensters hebben zware houten vensterlijsten en meerruits ramen. Tussen de voordeur en het raam erboven versiert een smeedijzeren lantaarn de gevel. De kopse gevels eindigen in traditionalistische klokgevels en zijn nagenoeg blind. Cordonlijsten, siersmeedwerk en gedraaide pinakels maken de versiering uitbundig. De houten voordeur is niet origineel. Deze was oorspronkelijk uitgevoerd in zesruits glas gevat in dunne stalen profielen.

Meer berichten