John speelt viool en doet dat af en toe ook voor deze patiënten.
John speelt viool en doet dat af en toe ook voor deze patiënten. (Foto: )

Muziek maakt indruk op patiënt

In onze Muziekids Studio komen regelmatig patiënten die na een ongeluk revalideren. Vaak zijn ze in coma geweest, en moeten ze langzaam maar zeker hun bewustzijn terugkrijgen. Klanken uit een instrument, zoals viool, komen aan. Ik speel viool, en doe dat af en toe ook voor deze patiënten.

Door John Verbunt

TILBURG - Onlangs kwam ik in contact met Norman Jansen, altviolist bij het Metropole Orkest. Ik had een afspraak met hem om onze Studio te laten zien en over het werk te praten. We zaten samen wat ervaringen uit te wisselen, toen een revalidatiepatiënt de studio in werd gereden door zijn vrouw. Of het zo moest zijn! Ik vroeg aan Norman of hij zijn kunsten wilde tonen.

Hij had zijn instrument niet bij zich, maar nam mijn viool van me aan. Ging recht voor de patiënt staan en begon meteen, al improviserend en geleid door het moment, te spelen.

Dit maakte op de patiënt en ook zijn vrouw zichtbaar grote indruk. De patiënt kon zijn ogen niet openen, maar tranen liepen van ontroering over zijn wangen. Zijn vrouw vertelde me later dat ze niets met klassieke muziek had, maar dat het vioolspel diepe indruk had gemaakt.

Mooi om steeds te merken dat muziek zoveel doet voor patiënten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden