Dit pand staat bekend als het van Boxtelpand. Hierin was vroeger een winkel van elektrotechnische materialen gehuisvest, nu restaurant Happy Italy. www.heemkundekringtilburg.nl
Dit pand staat bekend als het van Boxtelpand. Hierin was vroeger een winkel van elektrotechnische materialen gehuisvest, nu restaurant Happy Italy. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week Heuvelstraat 126

TILBURG - Dit beeldbepalend pand aan Heuvelstraat 126, een gemeentelijk monument, is in 1932 in opdracht van de firma W. van Boxtel gebouwd. Het ontwerp in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid met elementen van de Amsterdamse school is van de Tilburgse architect Frans de Beer.

Het halfronde gebouw bestaat uit drie bouwlagen. Op de begane grond zat, waar nu een restaurant zit, vroeger een winkel. De tweede en derde woonlaag hadden vroeger een kantoor- en woonbestemming, nu een woonbestemming. Links van de entree een hoge reclamezuil in metselwerk en beton. Deze is nu gedeeltelijk gesloopt maar diende vroeger als ontvangstantenne. Naast deze entree een pilaar in metselwerk voorzien van een Mariategel en afgedekt door een halve bol. Deze pilaar is geplaatst in een halfronde nis.

Het elektrotechnische bedrijf W. van Boxtel & Zn. is begonnen aan de Korvelseweg en in 1929 naar de Heuvelstraat verhuisd, tegenover nummer 126, dat in de jaren zestig met de aanleg van de Schouwburgring is afgebroken. In 1932 betrok Van Boxtel nummer 126. De firma verzorgde radio-uitzendingen en ook de -distributie totdat de Duitsers dat in de oorlog verboden. Roger van Boxtel, ex-minister en nu president-directeur van de NS, is hier geboren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden