Stroopwafels in meters sneeuw voor MS Society

Hij is er al een tijdje mee bezig: fundraisen voor de Boston. Maar nu dreigt alles in het water te vallen omdat er te weinig startbewijzen zijn voor de honderden mensen die zich hebben aangemeld. De Tilburgse Tim de Groot – die in Boston woont - zamelt al sinds april geld in voor de MS Society, omdat zijn beste vriend Glenn helaas met deze ziekte te maken heeft. "Het is heel moeilijk om binnen te komen bij de Boston Marathon. Het is de marathon der marathons." In januari hoort hij of hij er bij zit, zo niet, dan gaat hij vol voor de New York City marathon in november.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Meer dan 5000 dollar heeft hij al ingezameld, via veel verschillende wegen. Drie jumbo's (in Oisterwijk, Berkel Enschot en Moergestel) zamelen deze maand statiegeldbonnen in voor deze actie, hij heeft een film gemaakt waarin hij van Boston naar San Francisco hardloopt, er zijn flyers uitgedeeld, ijsjes verkocht in het park en straks wanneer er meters sneeuw in Boston ligt, wil Tim stroopwafels verkopen langs de weg. Daarnaast wil hij begin volgend jaar ook een fundraise-avond in de kroeg organiseren, waarbij vrienden en kennissen uitgenodigd worden en de winst van het bier en de entree naar de MS Society gaan.

"In de zomer kocht ik ijsjes in de supermarkt en verkocht deze weer bij zo'n 35 graden. Sommige mensen waren ontzettend vrijgevig en gaven soms wel 20 dollar. Dat is zo mooi als zoiets gebeurt. Iedereen leefde mee. Als het echt koud wordt, wil ik warme stroopwafels gaan verkopen en met een koffiekan op de straathoek gaan staan. Vrienden en familie die me zijn komen opzoeken, hebben allemaal stroopwafels meegenomen. Mijn keukenkastjes staan helemaal vol nu."

In de tussentijd heeft hij ook nog een film gemaakt om bewustwording te creëren. "Ik ben gaan reizen, door 17 staten, van kust naar kust. Van de San Francisco Golden Gate Bridge tot de Boston Marathon finish. Meer dan 10.000 mile, dus 16.000 kilometer. En ik ben overal gaan hardlopen, ongeveer drie kilometer per plek. Ik heb kaartjes uitgedeeld en mensen bewust gemaakt van mijn actie door de website www.helptimrun.com op mijn sportkleding te dragen. En alles is gefilmd en te zien op die website. Die onder de aandacht is gekomen van Nike zelfs. Zij hebben me hardloopschoenen gesponsord. En ik ben geïnterviewd door Corné Kleijn op radio2, die zelf 100 dollar heeft gedoneerd."

Tim heeft volop getraind voor de Boston marathon. "Mijn hele vizier lag op die run, in mijn achterhoofd deed ik alles voor deze marathon. Het is echt heel tof om de marathon in New York te gaan lopen in november en daar kijk ik ook echt naar uit, maar in mijn eigen stad in april de marathon der marathons lopen, dát zou toch wel het mooist zijn, dus ik geef nog niet op."

Al het geld dat al is ingezameld voor deze marathon, neemt Tim mee naar de marathon in New York, mocht hij in januari te horen krijgen dat hij niet mee mag hardlopen in Boston. "En natuurlijk gaan alle donaties en opbrengsten gewoon naar de MS Society."


Drie jaar terug rende Tim zijn eerste marathon in Nederland en hij zwoer om dit nooit meer te doen. Maar toen hij verhuisde naar Boston, in de zomer van 2017, hoorde hij over hardlopen in combinatie met een goed doel. Dat is het moment dat hij besloot om zijn hardloopschoenen opnieuw op te pakken en er vol voor te gaan. Zijn vriend Glenn kreeg de diagnose MS toen hij 18 was en Tim heeft de strijd van dichtbij meegemaakt. Met Glenn gaat het gelukkig goed. "De MS staat stil op dit moment, dus dat is heel positief."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden