CV in de Bijlage: de vriendengroep van Koen en Tim, in hun kiel, waar tijdens de carnaval ook hun eigen emblemen op gespeld kunnen worden.
CV in de Bijlage: de vriendengroep van Koen en Tim, in hun kiel, waar tijdens de carnaval ook hun eigen emblemen op gespeld kunnen worden. (Foto: Kamil Pawlowski Wildschieters)

Stadslogo en spreuk opgestreken

Er lopen steeds meer mensen mee rond en tijdens carnaval is het een echte musthave: de kiel. Een kiel - een lange werkjas - mag nooit in de was en wordt traditiegetrouw helemaal met emblemen, pinnen en spelden volgegooid. Sommige emblemen móeten op een bepaalde plek opgestreken worden, andere mogen vrij opgespeld worden. In 2019 komen daar ook de twee emblemen van Tim Kivits en Koen Verhoof bij. "Wij vonden het gewoon heel tof om hier iets aan bij te dragen en erover mee te denken."

Door Jacky Eickes

TILBURG - "Een aantal jaar geleden zag je maar een paar carnavalsvierders met een kiel rondlopen, maar het is een steeds groter fenomeen geworden," vertelt Koen Verhoof. "En tegenwoordig zie je ze overal. Er komen ook steeds meer emblemen en pinnetjes bij. Het is ook gewoon leuk; iedereen draagt hetzelfde, maar geeft daar op zijn eigen manier invulling aan. En het is natuurlijk ook grappig om zoveel mogelijk emblemen te verzamelen."

Koen's vriendengroep houdt traditiegetrouw iedere carnavalsmaandag een kroegentocht in de binnenstad. "Daarbij laten we de barvrouw of barman van iedere kroeg kiezen naar welke kroeg we daarna gaan. We proberen dan ook overal een embleem, speldje of pinnetje te bemachtigen." Steeds meer kroegen en verenigingen doen hier ook aan mee. Zo zijn er emblemen van Le Clochard, maar bijvoorbeeld ook van GijsjeEigenwijsje, de stichting die geld inzamelt om gezinnen met een kind met een levensbedreigende ziekte een gratis weekje weg aan te bieden.

Dat bracht het duo op een idee. Tim is grafisch designer bij de Efteling en werkt de ideeën van Koen en hem uit. "Er zijn heel veel ontwerpen, maar wij vonden dat er nog iets miste. Daarom hebben wij zelf iets bedacht en dat ligt nu bij de drukker. Het plan is dat onze emblemen per januari besteld kunnen worden." Het moet vooral een hobby blijven voor de twee; ze gaan niet voor het grote geld. "We vinden het gewoon tof om dit te doen en als we quitte spelen is het leuk. We willen ook gaan ruilen met onze emblemen, zodat we steeds meer op onze kiel kunnen spelden." Over hun ontwerpen is goed nagedacht. "Alles heeft te maken met ónze stad, is geïnspireerd op Tilburg. We hebben één van de spreuken van Koning Willem II in ons embleem laten verwerken: 'hier adem ik vrij en voel ik me gelukkig'. Daarnaast hebben we het oude stadslogo verwerkt in ons embleem, maar dan wel met de kleuren van onze stad: oranje en groen. Een embleem met het stadslogo was er wel al, maar wij hebben er juist onze eigen draai aan gegeven."

"Daarbij wilden we iets simpels; het moet makkelijk uit te knippen, te strijken en te naaien zijn. We willen die moeders niet te moeilijk werk geven natuurlijk hè."

Een embleem bemachtigen voor deze carnaval? Dat kan via de instagram 013emblemen of de Facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden