De Jaozeetie is heel de maand januari te zien in de LocHal. De vertrouwde kast met verhalen staat er, aangevuld met 20 zwart-wit foto's.
De Jaozeetie is heel de maand januari te zien in de LocHal. De vertrouwde kast met verhalen staat er, aangevuld met 20 zwart-wit foto's. (Foto: Helene Wirken)

Tilburg vol verhalen met De Jaozeetie

"Toen had d'n Heuvel un bietje meer hé." Twee vrouwen kijken samen naar een zwart-wit foto van de oude lindeboom op de Heuvel. Bij de foto van het zwembad zijn man en vrouw druk in gesprek: "Dees is de Ringbaan Oost of nè de Friezenlaon!" "Och das waar jè." Al gauw volgt een verhaal over vroeger, over de tijd waarin jongens en meisjes nog niet gemengd mochten zwemmen.

Door Hélène Wirken

TILBURG - Tilburgse verhalen verzamelen en vertellen aan elkaar. Dat is precies het doel van Noortje van Venrooij en Bas Horsten. Zij zijn de initiatiefnemers van rariteitenkabinet De Jaozeetie. Zij is creatief vormgever. Hij werkt als ruimtelijk vormgever bij een ontwerpbureau gespecialiseerd in museale inrichtingen. Beiden een groot hart voor Tilburg.

Met De Jaozeetie beelden zij op ludieke manier Tilburgse verhalen uit. Noortje van Venrooij vertelt: "Dat je naar een foto, voorwerp of verhaal in de kast kijkt en denkt Jaozeetie, is dat echt gebeurd in Tilburg?"

"Ik heb zoveel favoriete verhalen", gaat Noortje verder. "Zoals die van de kanonskogel bij Willem II. Om het publiek te vermaken had iemand een kanon naast het veld geplaatst, wie verzint dat? Of het verhaal van de leeuwenwelpjes, geboren in het Tilburgs dierenpark. Twee van die leeuwen lopen nietsvermoedend een kinderfeestje binnen. Een kinderfeestje, hoezo?! En dat gebeurt allemaal in Tilburg."

De Jaozeetie heeft een plek gekregen op het stadsbalkon van de LocHal. Dat kunnen Bas en Noortje nog maar amper geloven. "Het begon allemaal met een grap. Bas en ik, wij wilden de Tilburgse Kermis weer meer het 'ons-kent-ons-gevoel' van Tilburg geven. Daarom zijn we de verhalen gaan verzamelen. Onze eerste expositie was vorig jaar tijdens de Tilburgse kermis. Nu hebben we subsidie gekregen om De Jaozeetie vier keer ergens op te bouwen. En we starten hier bij de nieuwe bibliotheek."

De locatie is belangrijk voor Noortje en Bas. Zij willen dat De Jaozeetie voor iedereen toegankelijk is. Net zoals de bieb en de Tilburgse kermis. Want Tilburgse verhalen zijn van iedereen. Of het nou gaat om het schèèl d'r af drinken, een valse bingo of een kaole tèbbes. Tilburg staat er goed op. "Met de verhalen willen we laten zien dat Tilburgers trots mogen zijn op de stad en vooral op de mensen die er wonen. Daar komen al die mooie verhalen vandaan."

De Jaozeetie is heel de maand januari te zien op het stadsbalkon van de bibliotheek in de LocHal. De vertrouwde kast met verhalen staat er, aangevuld met 20 zwart-wit foto's. De expositie wordt nog uitgebreid, met beeld en geluid, 15 nieuwe verhalen en een boekje waarin bezoekers zelf verhalen mogen opschrijven. In het openingsweekend van de bibliotheek op 25, 26 en 27 januari gaat De Jaozeetie knallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden