Samen met het Van Boxtel-pand aan de overkant bepalen deze halfronde gebouwen de aanblik van deze kruising. www.heemkundekringtilburg.nl
Samen met het Van Boxtel-pand aan de overkant bepalen deze halfronde gebouwen de aanblik van deze kruising. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van week Hoekpand

TILBURG - Dit pand met de adressen Heuvelstraat 131 en Nieuwlandstraat 57-59 is gebouwd in samenhang met het tegenover liggend pand en staat ook op de gemeentelijke monumentenlijst. Het pand is in 1929 gebouwd als dubbele winkelwoning in de stijl van de Amsterdamse School. De opdrachtgever was A. Heerkens-Rijven en de architect was H. Rijven uit Venlo, naar alle waarschijnlijkheid familie van de opdrachtgever. Het pand maakte de hoek Nieuwlandstraat en de Zomerstraat (nu Heuvelstraat), die recht was, half rond. In 1932 kreeg deze afronding aan de overkant zijn antwoord met de nieuwbouw van Van Boxtel.

De etalages op de begane grond zijn vernieuwd, de bovenlichten in glas in lood zijn nog origineel. In 1997 is op de begane grond rechts een nieuwe deur gemaakt zodat de bovenbewoners niet langer via de winkel hoefden.

De gevel wordt horizontaal geleed door brede raampartijen. Aan de rechterkant zorgt een halfronde toren voor de verticale geleding. De gevel boven de derde woonlaag bestaat uit siermetselwerk van rode baksteen dat weer bekroond wordt met een afdeklijst van geglazuurde tegels. Links is groentewinkel AppelSien en rechts voedselwinkel Hoki Poké. Rond 1940 werd op deze kruising het eerste 'stoplicht' van Tilburg geplaatst.

Meer berichten