Tijdens Klik & Tik in de Bibliotheek krijgen cursisten begeleiding van twee vrijwilligers. In Goirle zijn dat Arie en Jan. "We blijven geduldig, hoe vaak een deelnemer ook dezelfde vraag stelt." foto: Yolanda van Leest
Tijdens Klik & Tik in de Bibliotheek krijgen cursisten begeleiding van twee vrijwilligers. In Goirle zijn dat Arie en Jan. "We blijven geduldig, hoe vaak een deelnemer ook dezelfde vraag stelt." foto: Yolanda van Leest (Foto: Yolanda van Leest)

Ruimte om te leren met Arie en Jan bij Klik & Tik in Goirle

"Mijn man en kinderen doen alles met de computer", aldus de 83-jarige Nora. "Ik wil gewoon beter begrijpen waar ze het over hebben. Zodat ik straks mee kan, mocht mijn man ooit wegvallen." Sinds vijf weken doet ze mee aan Klik &Tik bij de Bibliotheek Goirle. "Ik begin het nu zelfs leuk te vinden."

Door Iris van den Boezem

GOIRLE - Sinds mei zijn twee ochtenden per week zogenaamde Klik & Tik-trainingen in de Bibliotheek Goirle. Cursusleider Jan: "De trainingen sluiten blijkbaar aan bij een behoefte in de gemeente: er is een flinke wachtlijst voor deelname aan Klik & Tik."

Deelneemster Nora: "Mijn man probeerde weleens wat uit te leggen, maar dat ging veel te snel voor mij. Hij verloor dan zijn geduld en ik begreep het nog steeds niet." Tijdens Klik & Tik in de Bibliotheek krijgen cursisten begeleiding van twee vrijwilligers. In Goirle zijn dat Arie en Jan. "We blijven geduldig, hoe vaak een deelnemer ook dezelfde vraag stelt", zegt Arie. "Iedereen leert op een eigen tempo. Daar hebben we respect en ruimte voor." Collega Jan vult aan: "De meesten die aan de training meedoen moeten er echt vertrouwen in krijgen", zegt hij. "Het samen doen, helpt daar wel bij."

De 75-jarige Leni had eerst geen interesse in dat computeren, vertelt ze. Er verschijnt een warme lach op haar gezicht: "Maar toen ik erachter kwam hoe ik zelf muziek van vroeger kon opzoeken op YouTube, dat vond ik toch mooi! Wat ik niet op mijn cd's had staan kon ik zo toch luisteren. En alles staat erop, prachtig hoor."

Voordat Arie en Jan als cursusleiders aan de slag gingen, kregen ze een workshop van stichting Lezen en Schrijven, één van de partners van de Taalhuizen.

Voor Leni was het moment dat ze succesvol een foto naar haar Zeeuwse schoonzus mailde een mooie overwinning. "Ik had de foto vorige week al verstuurd. Dat weekend zag ik mijn schoonzus op mijn verjaardag en ze zei niets over de foto, ik vroeg er toch maar even naar. Bleek dat ze niets had gehad."

Dus tijdens de eerstvolgende Klik & Tik-training legde ze de vraag voor aan Arie en Jan. Hoe kon het nu dat mijn mail niet was aangekomen? "Samen met Arie heb ik uitgevogeld hoe het zat: een foutje in het e-mailadres, dat was alles. Geweldig dat het nu gelukt is", lacht ze. "En mijn schoonzus? Die mailde gelijk terug!"

Opgeven en informatie over Klik & Tik? Je kunt terecht in één van de Taalhuizen.

Meer berichten