Een van de drie 'waterleidingwoningen' die onlangs aan de gemeentelijke monumentenlijst zijn toegevoegd.
Een van de drie 'waterleidingwoningen' die onlangs aan de gemeentelijke monumentenlijst zijn toegevoegd. (Foto: )

MoNUment van de week: Gilzerbaan 401, 405 en 409

De woningen aan Gilzerbaan 401, 405 en 409 vormen een serie van drie sober vormgegeven dienstwoningen van twee bouwlagen onder schuine lessenaarsdaken. Ze zijn gebouwd in opdracht van de NV Tilburgse Waterleiding Mij.'

Nee, zo bijzonder zijn deze woningen op zich niet om er meteen een monument van te maken. Ze staan ook nog eens met hun achterzijde naar de weg gekeerd. Ze zijn ontworpen door architect Ir. J. de Wilde uit Breda (1908-1981), een verdienstelijk architect met name in het restauratiewerk.

Nee, de drie dienstwoningen maken vooral indruk omdat ze identiek van vormgeving en kleur zo strak, op bijna Oost-Duitse wijze geregisseerd, aan het eind van een gemeenschappelijk gazon ten toon gesteld staan met een boodschap: 'hier is iets speciaals aan de hand' wat vervolgens nog eens bevestigd wordt door de bijzondere verschijning van het pompstation van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij op nummer 425.

Deze woningen werden gebouwd in 1955 (nummer 401 in 1965) ter vervanging van de verouderde dubbele machinistenwoning. Er moest volcontinu een machinist op het pompstation aanwezig zijn en dus was het praktisch als de machinisten in de buurt woonden.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten