Heb je ook een vraag over werk? Mail dan je vraag, met je naam, leeftijd en woonplaats naar regine@dekrachtcentrale013.nl.
Heb je ook een vraag over werk? Mail dan je vraag, met je naam, leeftijd en woonplaats naar regine@dekrachtcentrale013.nl. (Foto: Foto: )

Vraag en Arbeid door De Krachtcentrale 013

In samenwerking met De Krachtcentrale 013 verschijnt om de week deze rubriek, waarin De Krachtcentrale 013 vragen van lezers over werk beantwoordt. Deze week de vraag van Peter (47 jaar) uit Tilburg. Ik zit in de WIA (ik ben gedeeltelijk arbeidsongeschikt). Ik zou ik graag onderzoeken of ik (part-time) als ZZPer kan gaan werken. Hoe pak ik dat aan en heeft het gevolgen voor mijn uitkering?

TILBURG -Beste Peter, Voor je start als ZZP, moet je eerst onderzoeken of ondernemen iets voor jou is. Via het UWV kun je een online training volgen. Daarna kom je in een onderzoeksperiode, waarin je een ondernemingsplan maakt. Je onderzoekt o.a. hoe je jouw bedrijf gaat financieren, welke voorzieningen en vergunningen je nodig hebt. Hierna bespreek je je plan met het UWV en beslis je of je zelfstandig ondernemer wordt. Als je daadwerkelijk gaat starten kan het UWV jou op diverse manieren (soms ook financieel) helpen wanneer je arbeidsongeschikt bent. Wat betreft de inkomensgevolgen: op basis van het geschatte inkomen past het UWV jouw WIA-uitkering aan. Je behoudt, ook bij tegenvallende verdiensten, het recht op jouw WIA-uitkering. Heel veel succes! Regine Griep, re-integratiedeskundige

Meer berichten