Toon van Erp, Guus Meeuwsen, Paul van Gestel, Jack Zagers, Peter van Berkel en achteraan Piet Robben die de avond presenteert.
Toon van Erp, Guus Meeuwsen, Paul van Gestel, Jack Zagers, Peter van Berkel en achteraan Piet Robben die de avond presenteert. (Foto: )

Sauwelen bij de Luxe Bene

Dit weekend gaan acht tonproaters aan de slag als volwaardige sauwelèèrs met verschillende types. Nieuw is dit jaar dat twee jonge mensen meedoen: Jordi Smeulders (23) en Maikel Verbeek (25). "Dat is uitzonderlijk", zegt Guus Meeuwsen (61). "Ja", beaamt Toon van Erp (67) van de organisatie achter de sauwelactiviteiten. "Wij zijn daar erg blij mee. Op zaterdagavond beginnen we om 20.00 uur en op zondag starten we om 14.00 uur. Kaarten kosten 6 euro bij café D'n Brands, slijterij Gusto en via sauwelaar2019@ziggo.nl."

Door Jan Loonen

GOIRLE - De sauwelèèrs staan in een rijke traditie, waarin Cees Verhulst een belangrijke rol vervulde. Toon: "Een goeie sauwel heeft een verhaal over plaatselijke gebeurtenissen, met humor gebracht en waarbij mensen op de hak worden genomen. Het tweerichtingsverkeer op de Tilburgseweg zal vast een onderwerp van de sauwel zijn." Guus: "Wij zijn er niet om mensen te kwetsen door ze te beledigen. Het gaat om plagerijen met humor."

Er gaan acht sauwelèèrs de ton in, die elk een sauwel van 12 tot 14 minuten brengen.

De sauwels worden door een vakjury beoordeeld, maar er is ook een publieksprijs. Het publiek kan muntjes werpen in éen van de acht emmers met foto. De vakjury beoordeelt vooral de actualiteit en het neergezette type. "Ons doel is om voor de mensen een goeie avond vol humor te brengen."

Meer berichten