De openingsshow door de theatergroep de Kwekerij uit Tilburg. Het was een ode aan het rijke verleden van de NS-hal en de metamorfose naar de nieuwe gebruikers.
De openingsshow door de theatergroep de Kwekerij uit Tilburg. Het was een ode aan het rijke verleden van de NS-hal en de metamorfose naar de nieuwe gebruikers. (Foto: )

De verboden stad is open gegaan voor de toekomst

In de iconische LocHal uit 1932 sleutelden veel Tilburgers aan locomotieven in wat ook wel de verboden stad werd genoemd. De burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, herinnert zich uit zijn Tilburgse jeugd, dat hij er om heen kon fietsen maar niet naar binnen. De in Tilburg woonachtige Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, gebruikt tijdens de officiële opening van de LocHal, de locomotief als een metafoor van de verbeeldingskracht, grondstof voor de uitdagingen voor de toekomst.

Door Jan Loonen

TILBURG - De verboden stad is open gegaan voor de toekomst. Tilburg kan apetrots zijn op deze industriële cultuurkathedraal. Roger van Boxel, president-directeur van de NS, is geboren in Tilburg, maar verhuisde toen hij 8 jaar oud was. Zijn aanwezigheid kan gezien worden als een symbolische overdracht van de LocHal.

Officiële opening

De officiële opening was afgelopen donderdag. Toen was de LocHal al volop in bedrijf, maar de officiële opening in de Glazen Zaal was het formele startsein voor het gebruik van de hal door de Bibliotheek, Kunstloc Brabant en Seats2meet Tilburg.
"De glazen zaal heeft de gemeente voor het symbolisch bedrag van één euro overgenomen van de Beurs van Berlage", zegt cultuurwethouder Marcelle Hendrickx (D66). "Nu staat die zaal in het hart van de LocHal en is uitstekend geschikt voor concerten en andere publieksevenementen."

Marcelle Hendrickx: "Deze nieuwe LocHal is van wereldformaat, superlatieven schieten te kort om de betekenis te omschrijven. Vanaf het begin trok ik samen op met collega Berend de Vries (D66), projectwethouder voor de spoorzone. We hebben een geweldige samenwerking gezien van alle disciplines die bij de bouw betrokken zijn. We hebben voor 32 miljoen euro een huiskamer van de stad gerealiseerd. Het is allemaal hartverwarmend."

Vrijdag, zaterdag en zondag was het open huis voor eenieder. Daar werd druk gebruik van gemaakt, het was drie dagen tjokvol.

Partners

De partners in de LocHal zijn Seats2meet Tilburg Spoorzone, KunstLoc Brabant, Brabant C en de Bibliotheek Midden Brabant. Alle richten zich op het versterken van de LocHal als het centrale punt voor vergaderen en het organiseren van evenementen, kunst en cultuur, leren, ontwikkelen en ondernemen.

Seats2meet opende op 1 december reeds de deuren en het heeft al een groot aantal belangstellenden. Na de opening van KunstLoc en de Bibliotheek zijn er inmiddels tienduizenden bezoekers in de LocHal geweest.

Midden in de LocHal vind je de Glazen Zaal, deze komt oorspronkelijk uit de Beurs van Berlage. Het ontwerp heeft hier haar nieuwe plek gevonden nadat het jarenlang in de opslag lag. Dit is dé eyecather van de LocHal, speciaal ingericht voor evenementen, scrumsessies, congressen, symposia en muziekuitvoeringen.

Grootste 'gordijnen'

Ook bijzonder zijn de vele meters Textielen. Om de functionaliteiten van het gebouw optimaal te benutten zijn metershoge textiele wandelementen vervaardigd door het TextielMuseum naar ontwerp van interieur- en landschapsbureau Inside Outside - Petra Blaisse.

Grote namen in de architectuur en ontwerpwereld werkten mee aan de transformatie; Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside – Petra Blaisse, Mecanoo en het Tilburgse TextielLab (onderdeel van het TextielMuseum). De Glazen Zaal is een ontwerp van Octatube.

Meer berichten