In 2015 maakte Rick zijn eigen moeilijke tijden mee: hij was een half jaar lang depressief. In de periode na zijn depressie veranderde zijn beeld over het leven, met als resultaat een boek over zijn depressie.
In 2015 maakte Rick zijn eigen moeilijke tijden mee: hij was een half jaar lang depressief. In de periode na zijn depressie veranderde zijn beeld over het leven, met als resultaat een boek over zijn depressie. (Foto: )

Whatsappen om de dag door te kunnen komen

Anderhalf jaar geleden bracht hij een boek uit, nu start hij zijn eigen bedrijf: Black Dogs. Een platform voor mensen die niet lekker in hun vel zitten. De Tilburgse Rick Kwee weet zelf maar al te goed hoe het is om met zware tijden te moeten dealen. Hij wil zich nu gaan inzetten voor anderen die dit ook meemaken. Deze week lanceerde hij een Whatsapp-dienst, om zo op een laagdrempelige manier de medemens te helpen.

Door Jacky Eickes

TILBURG - De 31-jarige Rick Kwee biedt vanaf deze week een nieuwe dienst aan: persoonlijke steun via WhatsApp. Hij presenteert What's Up als een vorm van hulp voor een 'vergeten doelgroep': de grote groep mensen die een steuntje in de rug zou kunnen gebruiken, maar de stap naar bijvoorbeeld een coach of psycholoog nog net even wat te spannend of te groot vindt.

"Mensen kunnen zich aanmelden via www.heywhatsup.nl. De eerste maand kost een abonnement 19,99 euro, de daaropvolgende maanden 47 euro. Mensen kunnen dan onbeperkt berichten sturen, waar ze ook mee zitten. Wanneer dan ook. Ik reageer minimaal binnen 24 uur. Zie het als een soort vriendschap, waarbij je elkaar eigenlijk niet kent, maar je wel álles kunt bespreken."

Het contact dat Rick met zijn 'vrienden' heeft, kan intensief zijn. Maar dat hoéft niet. "De meeste mensen hebben een druk dagelijks leven. Daarin heb je niet altijd tijd om continu aan je problemen te denken, en dat hoeft ook niet. Het gaat mij erom dat je de dag weer doorkomt en dat er ruimte is voor emoties. Rick neemt dus niet de verantwoordelijkheid van een huisarts over. Hij is enkel ervaringsdeskundige op dit gebied en eventueel een goede tussenstap, denkt hij.

"Mijn hulp bestaat uit een luisterend oor en daarbij laat ik mensen nadenken over de keuzes die ze maken. Soms kan een vriend of familielid dat ook, maar mensen willen niet altijd hun vrienden en familie 'belasten' met hun problemen. Bij mij maakt het niet uit hoe vaak je iets zegt, of waarover het gaat. De steun die ik bied is onbeperkt."

Naast What's up wil Rick mensen ook de kans bieden een één-op-één gesprek te voeren: de Locals Small Talk. "Op mijn site bied ik de mogelijkheid om een gratis gesprek te boeken bij koffiebar Locals in Tilburg. Hier zit dezelfde filosofie achter als de Whatsapp-dienst: mensen helpen op een laagdrempelige, vriendschappelijke manier."

In 2015 maakte Rick zijn eigen moeilijke tijden mee: hij was een half jaar lang depressief. In de periode na zijn depressie veranderde zijn beeld over het leven, met als resultaat een boek over zijn depressie en de start van Black Dogs (een black dog is een metafoor voor een depressie). "Ik heb gemerkt dat er veel moed voor nodig is om kwetsbaarheid te tonen. Daarom vind ik aandacht, begrip en verbondenheid zo belangrijk: zonder deze waarden voelen we ons eenzaam."

Rick besprak zijn moeilijkheden wel vaker via Whatsapp met een vriendin. "Toen ik haar ontmoette en door een lastige periode ging, hielp zij me via Whatsapp. Ook door bijvoorbeeld het sturen van filmpjes. Een vriend van me die ook door een moeilijke tijd ging, ging naar de psycholoog en kreeg daar de tip om een kleine groep mensen te kiezen om dingen mee te delen. Hij vroeg mij hier voor. Dat was zulk fijn contact, voor ons beiden, dat toen het idee geboren is voor deze dienst."

De Whatsapp-dienst is gelanceerd voor de groep mensen die zich gewoon even rot voelt, omdat bijvoorbeeld een relatie is verbroken of er een moeilijke periode op het werk is. Naast persoonlijke steun en een luisterend oor helpt Rick zijn gesprekspartners ook door ze dichter bij hun gevoel te laten komen. Dit doet hij door middel van online inspiratie, zoals bijvoorbeeld muziek, YouTube-video's en Instagram-accounts.

Naast de app is er ook een mobiele nieuwsbrief: the ChitChat. "Wanneer ik iets tegen kom dat de moeite waard is om te delen, stuur ik het door naar de abonnees. Zij kunnen zich inschrijven op de website. Ik stuur dan bijvoorbeeld muziek, mooie artikelen of Youtube-filmpjes die inspireren. Ik probeer de onderwerpen te raken die mensen laten nadenken over hun keuzes."

De interesses van zijn abonnees zijn uiteenlopend. Rick probeert mee te gaan in wat mensen meemaken in het dagelijks leven. "Daarom doe ik alles ook via Whatsapp. Dat voegt toe aan de laagdrempeligheid. Iedereen gebruikt smartphones en er komt een stortvloed aan informatie op mensen af. Maar die informatie kun je ook gebruiken om dichter tot jezelf te komen. Ik word bijvoorbeeld heel rustig van Youtubefilmpjes in 'train drivers view'; waarbij je treinreizen kunt bekijken met alleen het geluid van de trein en het beeld dat de treinmachinist heeft. Zulke kleine dingen kun je toepassen om je gemoedsrust te verbeteren.

Meer berichten