Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Afgelopen week heb ik mijn eerste kilometers gemaakt. In een échte, rijdende auto. En dat legaal. Oke, ik moet toegeven: ik heb wel illegaal gereden. Joyriden. Alleen was er weinig joy aan. Het was de dag voor mijn examen, toen mijn rijles abominabel slecht ging. Een slechte generale repetitie is een goede show zeggen ze toch altijd? Nou, volgens die repetitie zou ik een briljante show neer gaan zetten. Maar al het vertrouwen in mijn motoriek (en dat vertrouwen was al flinterdun), was verdwenen. We gingen vooral oefenen hoe te parkeren. Nee, niet fileparkeren, want dát kan ik (ben ik überhaupt wel een vrouw?) maar in een vakje. Dat is alsof je wel kunt worteltrekken, vermenigvuldigen en pi kunt uitrekenen, maar niet twee plus twee kunt optellen. Tijdens mijn examen dacht ik dus maar één ding: laat me alsjeblieft fileparkeren en niet in een vakje, want dan is het game over. Dus, wat gingen we tijdens mijn examen natúúrlijk doen? Parkeren op het churchillplein. Waar alléén maar vakjes zijn. Ik heb nog gezocht naar auto's naast de weg. Ik zou nog liever illegaal fileparkeren tijdens mijn examen, dan in een vak.

Ik heb geen idee meer hoe ik het voor elkaar heb gekregen. Volgens mij dacht ik alleen maar: de dood of de gladiolen. En dood ging ik niet. Maar ik stond wonder boven wonder recht. De examinator liet me slagen, dus zou ik voortaan zelf kunnen kiezen hoe ik zou parkeren. En daar brak meteen de harde realiteit in: je parkeert nooit file. Overal heb je die verdomde vakken. Vooral in parkeergarages, wat ik zelf ook wel had kunnen bedenken, maar waar ik niet over na durfde te denken.

De eerste keer parkeren voor het huis ging maar 2 meter langs de lijntjes. Zondag, na drie dagen rijden, ging het überhaupt niet recht het vakje in. Ik stond kruislings in twee vakjes. En zelfs dat niet eens even ver van de lijnen af. Dát is een van de redenen dat ik een kleine auto wil: je houdt de helft van het parkeervak over. Zo eentje kun je zelfs optillen en duwen, mocht hij niet recht staan. Ik heb besloten dat ik twee vakjes mag gebruiken nu ik nog in een Peugeot rijd. En later - als ik groot ben - lukt het me misschien wél om op z'n minst óp de lijn te parkeren.

Meer berichten