Deze boerderij uit de achttiende eeuw in het buitengebied van Moerenburg is sinds 2010 een rijksmonument. Meer info op www.heemkundekringtilburg.nl
Deze boerderij uit de achttiende eeuw in het buitengebied van Moerenburg is sinds 2010 een rijksmonument. Meer info op www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week Broekstraat 6

TILBURG - We treffen aan Broekstraat 6 een boerderij aan met schuur en paardenstal. De voormalige 'krukboerderij' dateert volgens de gevelankers van 1747. Het voorhuis werd dan dwars tegen de stal geplaatst, maar in 1923 werd die stal gesloopt. In de linkerzijgevel werd een deur toegevoegd.

De boerderij heeft een met riet gedekt wolfsdak. De naaldhouten kap met flieringen en rondhouten sporen dateert mogelijk van de begintijd. Rondom zien we een gecementeerde plint en in de voorgevel een opgeklampte deur met bovenlicht in een geprofileerd kozijn met aan weerszijden schuifvensters met opgeklampte luiken. In de zijgevels zitten vlechtingen. Het schuifvenster aan de linkerkant hoorde bij de verlaagde opkamer. Op de begane grond is het originele interieur herkenbaar aan een balkenplafond, open schouw en schildpadtegels. Achter beschoten wanden zijn deuren van bedsteden en de voormalige doorgang naar de gesloopte stallen aanwezig. In 2014 was de boerderij decor voor de Oisterwijkse oorlogsfilm 'Schaduwspel'. De eigenaars hebben van de paardenstal een hoofdverblijf gemaakt en van de grote schuur een kunstatelier. Met interieuringrepen is van de boerderij een gastenverblijf gemaakt, zodat het het gevoel geeft te stappen in de 'aardappeleters' van Vincent van Gogh.

Meer berichten