Benita: "Door 'Koffietijd' heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben. Alle vrouwen daar hebben een rugzakje, dus kan ik het ook dragen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen." foto: Anne-Marie Smulders
Benita: "Door 'Koffietijd' heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben. Alle vrouwen daar hebben een rugzakje, dus kan ik het ook dragen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen." foto: Anne-Marie Smulders (Foto: Anne-Marie Smulders )

Benita na ziekte: 'Door Feniks heb ik weer een doel'

Benita Meier (37) doet bij Feniks mee met 'Koffietijd', de ontmoetingsactiviteit op woensdagochtend waar vrouwen uit verschillende culturen samenkomen. Benita organiseert bij 'Koffietijd' regelmatig creatieve activiteiten.

Door Veerle Kleijntjens

TILBURG - Benita, die op haar 16e van Duitsland naar Nederland verhuisde, had altijd een leuke baan. Ze studeerde Rechten en ging aan de slag in de Rechtsbijstand.

Maar op een dag ging haar gezondheid plotseling sterk achteruit. "Ik begon me ineens heel grieperig te voelen en had onverklaarbare pijn. De huisarts stuurde me in eerste instantie naar huis. Maar de volgende dag werd de pijn zo hevig dat ik naar de eerste hulp ging. Daar heb ik me niet laten wegsturen. Toen bleek het een abces aan de buitenkant van mijn darm te zijn."

Het leven van Benita veranderde compleet. Binnen 2,5 jaar werd ze maar liefst 6 keer geopereerd. Dat had een flinke impact. "Ik was te ziek om naar buiten te gaan. Ik verloor mijn baan. Ik heb mezelf regelmatig afgevraagd: 'stopt dit ooit?'"

De eerste keer dat ze weer boodschappen ging doen na maanden thuis zitten, vergeet ze nooit meer. "De supermarkt voelde als een oorlogsgebied. Alles kwam op me af. Ik werd duizelig van al die mensen, het leek wel een mierennest. Het was alsof de tijd voor mij langzamer ging dan voor de rest. Alsof ik er niet bij hoorde." Stapje voor stapje bouwde ze het contact met de buitenwereld weer op.

Haar psycholoog raadde haar aan om bij Koffietijd te gaan kijken. "De eerste keer vond ik super spannend, maar ik werd heel erg gerustgesteld." Sinds die eerste keer is Benita elke woensdagochtend trouw aanwezig. "Het is altijd ontzettend leuk omdat we zo veel verschillende dingen doen. Van knutselen tot diepgaande gesprekken. Door 'Koffietijd' heb ik niet meer het gevoel dat ik alleen ben. Alle vrouwen daar hebben een rugzakje, dus kan ik het ook dragen. Ik kreeg weer zelfvertrouwen."

Al snel ging Benita meehelpen met het organiseren van activiteiten, zoals het maken van een kookboek met recepten van deelneemsters. "Bij Feniks werd er gekeken wat ik nodig had en welke capaciteiten ik had. Het organiseren van activiteiten doet me goed, het geeft me weer een doel." In de toekomst wil Benita vooral anderen helpen. "Zonder mijn psycholoog en Feniks had ik niet gestaan waar ik nu sta. Ik vind het heel fijn dat ik nu iets kan betekenen voor anderen die in dezelfde positie zitten."

Meer berichten