Michel Suijkerbuijk geeft een minicollege over de mogelijkheden van waterstof (foto: Jasper Schoonhoven)
Michel Suijkerbuijk geeft een minicollege over de mogelijkheden van waterstof (foto: Jasper Schoonhoven) (Foto: Jasper Schoonhoven)

Houtstookverbod geen oplossing milieu, wel gezondheidsklachten

Een goedgevuld Paradox was afgelopen week getuige van het 122e Milieucafé. Dat ging onder meer over natuurprojecten in de Kampina en Loonse en Drunense Duinen, duurzame sneakers, waterstof als vervanging van gas en houtstook.

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - Nadat Milieucaféredacteur Hans van den Berk in het kader van de Gedichtendag het 122e Milieucafé had geopend met een het gedicht 'Gas op die lollie' mocht ecoloog Peter Voorn vertellen wat er voor een veranderingen aankomen in de Kampina en de Loonse en Drunense Duinen. Brabant-breed wordt een half miljard euro geïnvesteerd in diverse Natura2000-gebieden. Niet per se voor de natuur, zo legden gedeputeerde Johan van den Hout en directeur van Natuurmonumenten Lars Koreman uit, maar om de ecologische schade door de uitstoot van stikstof te compenseren. "Uiteindelijk zullen we de problemen aan de bron moeten aanpakken, stikstof verminderen dus", stelde Koreman. "Want de maatregelen die we nemen, compenseren nu misschien, maar kunnen we niet onuitputtelijk herhalen."

Iedereen die op sneakers naar Paradox kwam, kreeg gratis toegang. Eén van de sneakerdragers werd bovendien uitgekozen om zijn of haar sneakers live gecleand te krijgen. Uit de aanwezigen werd Fred van der Meer, van het Environmental Lounge Café, gekozen en hij nam welwillend plaats op de cleaningstoel op het podium, waar zijn sneakers tot als nieuw werden gereinigd. Ondertussen vertelde Kevin Verhoeven over zijn bedrijf SneakerCleaners.

In de reeks over hoe Tilburg van het gas af moet was het deze keer de beurt aan waterstof. Michel Suijkerbuijk legde uit hoe het allemaal werkt. Het is volgens hem als vervanging van gas weliswaar een optie, maar nog niet op de korte termijn. Wethouder Oscar Dusschoten beloofde alvast dat de vuilniswagens van het BAT de komende jaren op waterstof overgaan.

Jan van den Broek kwam vertellen over zijn ontvangen pluim en over biologische boerderij 't Schop in Hilvarenbeek. Hij zette zich af tegen de biologische producten en tegen de streeckproducten in de supermarkten. "Natuurlijk is het fijn dat ze biologisch zijn, maar waar komen ze vandaan? Kijk maar op de verpakking, vaak komen ze van ver en dus zijn de voedselkilometers een belasting voor het milieu. En de streeckproducten komen weliswaar uit de streek, maar dat betekent dan niet per definitie dat ze duurzaam zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden