Foto:

Onderscheiding Peter Centen

Goirlenaar Peter Centen is donderdag tijdens zijn afscheidsreceptie bij Grass Valley Nederland BV in Breda benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Door Jan Loonen

GOIRLE - Peter Centen (66) kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Paul Depla van Breda. Centen heeft zich tijdens zijn gehele loopbaan bij Grass Valley, voorheen Philips, gericht op het verbeteren van alles wat we op televisie zien, door ruis te verminderen en pixels te verbeteren. Hij is dé technische motor achter de ontwikkeling van de broadcastcamera's afkomstig uit Nederland.

Centen deed onderzoek naar beeldopnemers met enkele tientallen patenten met internationale erkenning tot gevolg. Hij ontwikkelde zich tot wereldexpert op het gebied van ruis in sensoren en camera's en is erkend op het hoogste niveau én gepromoveerd. In 2003 won Centen de Emmy Award in Amerika voor de ontwikkeling van 'high-definition dynamic pixel management' voor CCD-sensoren. In 2016 won hij de David Sarnoff Medal Award, voor de buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe technieken of apparatuur ter verbetering van de bouwfase van televisietechnologie.

Centen liep voorop in alle aspecten van ontwikkeling en zorgde ervoor dat zijn kennis gedeeld werd, door mensen kansen te bieden om mee te ontwikkelen en door wereldwijd lezingen te geven.

Meer berichten