Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

De maand januari is altijd de langste maand van het jaar. Op de één of andere manier duurt januari altijd 109 dagen en gaat de rest van het jaar in een zucht voorbij. Het is de maand waarin alle gemaakte goede voornemens al mislukt zijn. Dat iedereen weer een sponsor van de sportschool is, in plaats van een sporter. Ik heb mijn voornemens in de eerste week al overboord gegooid. Gezond eten is saaier dan ik dacht. En mijn huis schoon en portemonnee vol houden moeilijker dan gedacht. Ik ga pas weer voornemens hebben als ik een stabiel persoon ben met een stabiel leven. Wanneer ik met pensioen ga dus.

Soms doe ik iets geks in de maand januari. Drie jaar terug boekte ik een enkeltje naar Barcelona, om daar bijna een jaar te blijven wonen. Twee jaar geleden - toen ik een winterslaap wilde doen tot het mei was - boekte ik een enkeltje naar Australië. Waar ik uiteindelijk na vijf weken weer van thuis kwam. Spinnen zijn daar namelijk zo groot als een teckel. Wie wil daar überhaupt tussen wonen? De enige manier voor mij om de maand januari levend door te komen, lijkt het boeken van een vlucht naar een warm oord te zijn. Wat op zich niet zo heel gek is. Ik ben een transplaatsie: mijn lichaam is geboren in Nederland, maar mijn hele mentale zijn hoort onder de brandende zon te zijn.

Januari duurde dit jaar dus ook ongeveer 8 maanden. Het hield maar niet op. En opeens zijn we al halverwege februari, terwijl februari gister is begonnen. Eigenlijk was die eerste maand niet eens zo'n drama. Ik mocht achter het stuur kruipen, heb nog niemand omver gereden, het huis is een soort van schoon (we hebben geen muizen, spinnenwebben of kakkerlakken en dat telt als een succes), ik heb mijn kat leren high-fiven en ik heb een plant gekocht die na een week nóg geen slappe bladeren heeft. De rest van het jaar gaat waarschijnlijk zoals deze februari: ik knipper één keer met mijn ogen en de maand is voorbij. Waarna het weer 23 jaar duurt voor januari om is. Maar met die global warming van nu, zal het over tien jaar 20 graden zijn in januari. Dan heb ik er geen probleem mee dat die maand meer dan een eeuw zal blijven duren.

Meer berichten