Foto:

MoNUment van de week Moerenburgseweg 2

Dit gemeentelijk monument, met hoogstamfruitbomen en knotwilgen op het erf, staat tegenover de plaats waar Huize Moerenburg stond. De gevels van de langgevelboerderij bestaan uit gele ijsselsteentjes, met hanekammen en muurbogen in een rode steen. Onder het zadeldak ,met oud-Hollandse pannen tussen twee puntgevels, wordt het woonhuis door een brandmuur gescheiden van het bedrijfsgedeelte. In dat woongedeelte komen nog een kelder met opkamer en een schouw voor. In de voorgevel zitten empirevensters met luiken. Twee dubbele staldeuren gaven toegang tot het bedrijfsgedeelte. In de achtergevel zitten twee smalle staldeuren met rondbogen voor het vee.

TILBURG - De wanden van de vrijstaande landbouwschuur ten noorden van de boerderij zijn met verticaal aangebrachte planken beschoten. Binnen treffen we een brede tas en een smallere deel aan met aan de kopkanten ervan inrijpoorten.

De boerderij staat op een van oorsprong door sloten omgeven perceel, mogelijk deel uitmakend van het oude eiland waarop Huize Moerenburg stond. Op hetzelfde erf staat, ten zuiden van de boerderij, een pand, gebouwd op resten van twee eeuwenoude daglonershuisjes waar de jaartalankers (1776) bij hoorden die nu op de zijwand van de boerderij staan.

Meer berichten