Mobilisatie Oorlogskruis postuum voor Jac. Aarts uit Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - J.M. - Jac - Aarts, oorspronkelijk afkomstig uit Hilvarenbeek, heeft op donderdag 15 december postuum het Mobilisatie Oorlogskruis ontvangen. Zoon Willem Aarts uit Tilburg nam deze onderscheiding namens zijn vader in ontvangst uit handen van burgemeester Palmen op het gemeentehuis in Hilvarenbeek.


Jac. Aarts (9 september 1911 – 7 september 1943) was beroepsmilitair in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, afgekort het KNIL. Op 3 november 1937 vertrekt hij met het marineschip 'J. Van Oldenbarnevelt' vanuit Amsterdam naar Nederlands- Indië. Hij was werkzaam in Bandoeng op het vliegveld Andir, waar hij luchtvaartradiotelegrafist was . Het KNIL moest na de Japanse inval capituleren en sergeant-marconist Jac. Aarts werd op 8 maart 1942 krijgsgevangen genomen. Zijn vrouw Anna was toen in verwachting van hun tweede zoon Willy.


Op 23 januari 1943 werd Jac. Aarts vanuit Singapore met vele anderen op transport gesteld op de Hell Ships naar Thailand om daar te werken aan de Birmaspoorweg.. Op 9 augustus 1943 werd hij volgens zijn Japanse kampkaart ziek. Hij overleed op 7 september 1943 aan malaria in het kamp Kuie. Pas in oktober 1945 kreeg de familie bericht van het Nederlandse Rode Kruis van zijn overlijden. Hij werd begraven op het ereveld van Kanchanaburi in Thailand. Zijn vrouw en kinderen kwamen na hun
internering in Indië, op 29 maart 1946, per boot in Nederland terug. Het Gebroeders Aartspad in Hilvarenbeek is vernoemd naar hem en zijn broer Jan, die bij de Duitse inval in mei 1940 omgekomen is.

FOTO: van rechts naar links: burgemeester Ryan Palmen, Willem Aarts (zoon van Jac Aarts), Stafadjudant Erik Silvergieter (Koninklijke Luchtmacht), Adjudant-Onderofficier Moos Raaijmakers (Kabinet Commandant Landstrijdkrachten)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden