Het voormalig woonhuis van burgemeester Becht, gebouwd in 1964, werd onlangs gemeentelijk monument. Meer info op www.heemkundekringtilburg.nl.
Het voormalig woonhuis van burgemeester Becht, gebouwd in 1964, werd onlangs gemeentelijk monument. Meer info op www.heemkundekringtilburg.nl. (Foto: )

MoNUment van de week Hogeschoollaan 237

Cees Becht (1910-1982) ook bekend als 'Cees de Sloper' heeft rond de jaren zestig stevig in het Tilburgse stadscentrum ingegrepen. Zo werden het negentiende-eeuwse stadhuis aan de Oude Markt, het monumentwaardige oude station aan de Spoorlaan en hele straten rond de Schouwburgring gesloopt. Maar de stad kreeg er ook imposante gebouwen voor terug zoals de Kattenrug, het Stadskantoor, het Kantongerecht, de Schouwburg en een nieuw station.

TILBURG - Voor deze Becht ontwierp Jos. Bedaux zijn woonhuis aan Hogeschoollaan 237. Het is een bijzonder huis geworden doordat het hoofdvolume dwars op de kavel is gezet en de kopgevel hierdoor onderdeel is geworden van de voorgevel. Ook de verschillende dakvormen maken het huis interessant. Links zien we de laagbouw met een met leien bedekt zadeldak, rechts de hoofdbouw met zijn door roodbruine bitumen bedekt geknikt lessenaardak. De bescheiden entree wordt geaccentueerd door een pergola. De gevels zijn grijs gecementeerd en hebben aan de onderzijde een zwarte plint. In de laagbouw zijn de garage, de keuken en de eetkamer ondergebracht, in het hoofdgebouw de op de patio uitkijkende woonkamer en de slaapkamers. De later aangebouwde garage links valt buiten de bescherming van het monument.

Meer berichten