Het energiestel Bon, huismeester Bonny Lijding, en Jell, medewerkster huiskamers Mariëlle Frijters.
Het energiestel Bon, huismeester Bonny Lijding, en Jell, medewerkster huiskamers Mariëlle Frijters. (Foto: )

Het Laar volop voorop in energiestrijd

Afgelopen vrijdag was het nationale truiendag, ook in Het Laar. Hoewel het fraaie lenteweer meer lonkte naar rokjesdag, was het energiestel Bon en Jell druk in de weer met het bekend maken van de winnende truien van de mooie truienwedstrijd. Samen met het Rode kruis zijn stola's en truien gebreid, waarvan er 65 zijn verkocht.

Door Jan Loonen

TILBURG - In Tilburg doet mee met de energiestrijd Het Laar en in Rotterdam doen mee zorghuis Meerweide, De Burcht, Hofstee en Blijdorp.
De strijd om energie te besparen is inmiddels in volle gang.

Het Laar is erg fanatiek, "We hebben al veel bespaard op verwarming en elektriciteit," zegt het energiestel Bon en Jell. Bon: "We hebben in het hele gebouw van 13 verdiepingen hoog alle isolaties vervangen, dat bespaard op verwarmingskosten". Jell: "We hebben tal van activiteiten gepland waarmee we de bewustwording bij bewoners en medewerkers stimuleren. We merken dat het echt gaat leven onder de 450 bewoners en onder het personeel."

Energiebingo

Na de uitreiking van de winnende truien, start de energiebingo. De bingoleider roept, dat er niet 'correcte bingo' moet worden geroepen maar 'energie'. Tussen de rondes verhaalt hij over energiefeitjes.

Op 27 februari is er de leerzame Energiequiz, ook verzorgd door het energiestel.
In februari zullen ook nog energiecoaches met besparingstips de bewoners bezoeken (75 personen) die hebben aangegeven dat ze dat graag willen. Er volgt een lezing door de Energiecoöperatie van de Blaak. En ze hebben nog een leuke activiteit van de actiegroep 'Grootouders voor het klimaat' in petto.

20 maart is het einde van de Energiestrijd. Elke deelnemend huis geeft de eindstanden van de meters door. Ze trakteren op iets lekkers om het einde van de Energiestrijd te vieren. Als ze hebben gewonnen, dan vieren ze op 28 maart 'het Lentebal'.

Derde helft

Het energiestel: "De 'derde helft' begint 9 april. De wedstrijd is dan uiteraard voorbij, maar we gaan dan bekijken wat we ervan geleerd hebben. We delen de ervaringen met de vier andere deelnemers en we bekijken wat de mogelijke vervolgstappen zijn om in de toekomst te verduurzamen. Afvalkunstenaar Tim Hobbelman gaat van afval en dergelijke een soort Karen Bloemen-jurk maken. Dorvie van Ingen maakt een kunstzinnige collage van afval om aan te tonen hoeveel plastic we weggooien."

Het Laar is op verschillende fronten bezig met duurzaamheid. Zo ondertekende Het Laar de Green Deal 2.0. Inzet is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor cliënt en medewerkers.

Het Laar zal daarmee opgaan voor het bronzen certificaat van de Milieuthermometer in mei en juni 2019.

www.hetlaar.nl

Meer berichten